ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επίτροπος Ισότητας Φύλων: Δράσεις και εκδηλώσεις

05 September 2023, 16:24

images

Για δράσεις και εκδηλώσεις της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων ενημερώνει το Γραφείο της Επιτρόπου σε ενημερωτικό δελτίο που αποστάληκε την Τρίτη στα ΜΜΕ.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2023, η Επίτροπος, ως προεδρεύουσα του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ), συγκάλεσε τρεις συνεδρίες, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Γραφείου της, συζητήθηκε η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026 και η θεσμοθέτηση του Γραφείου.

Κατά την πρώτη συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 3 Ιουλίου 2023, δρομολογήθηκε η υλοποίηση της απόφασης για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής και έγινε εποικοδομητικός διάλογος για τους τρόπους δράσης και συντονισμού.

Υπενθυμίζεται το μήνυμα της Επιτρόπου ότι η εμπέδωση της κουλτούρας της ισότητας των φύλων αποτελεί προτεραιότητα του Γραφείου και ότι μέσα από ολιστικές δράσεις μπορούμε να καταρρίψουμε στερεότυπα και αναχρονιστικές  αντιλήψεις.

Εξάλλου αναφέρεται ότι έπειτα από εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων θεσμοθετείται σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ), η παροχή υποτροφιών σε δέκα γυναίκες, ηλικίας 30 χρονών και άνω που θα ήθελαν να ακολουθήσουν προγράμματα σπουδών σε κλάδους της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Οι υποτροφίες παρέχονται εις μνήμην και προς τιμή της Χριστιάνας Κούτα που εργάστηκε για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουνίου 2023, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας «Γυναίκες στη Διπλωματία», το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων οργάνωσε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, εκδήλωση-συζήτηση με τη συμμετοχή φοιτητριών από όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια, που επιθυμούν να ακολουθήσουν διπλωματική καριέρα και γυναικών διπλωματών.

Στις 26 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή γυναικών Πρέσβεων στην Κύπρο, στην παρουσία της Πρώτης Κυρίας κας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη. Συζητήθηκε η δημιουργία προγραμμάτων καθοδήγησης για φοιτήτριες που επιθυμούν να ακολουθήσουν διπλωματική καριέρα καθώς και η θεσμοθέτηση πρακτικών με στόχο τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των διπλωματών.

Επίσης αναφέρεται ότι στις 5 Μαΐου 2023 η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων υπέγραψαν Μνημόνιο συναντίληψης με στόχο την προώθηση της συμμετοχής γυναικών στο άθλημα της καλαθόσφαιρας, μέσα από καινοτόμα προγράμματα και δράσεις.  

Στις 27 Απριλίου 2023 υπογράφηκε η ανανέωση του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης. Η Επίτροπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη η διαφήμιση να έχει κοινωνική συνείδηση, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις.  

Σχετικά Άρθρα