ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτροπή Υγείας: Συζητήσεις για φλέγοντα θέματα το 2024

04 Ιανουαρίου 2024, 06:03

images

Αρκετά νομοσχέδια εκκρεμούν για συζήτηση στην επιτροπή υγείας της βουλής, η οποία με το νέο έτος αναμένεται να πιάσει δουλειά για να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για φλέγοντα θέματα που αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά τη διόρθωση των στρεβλώσεων στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Μεταξύ των νομοσχεδίων που εκκρεμούν προς συζήτηση, είναι το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα, τις πανεπιστημιακές κλινικές αλλά και το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας της βουλής, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «τώρα το 2024 αναμένουμε το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα όπως επίσης το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές αλλά και για το συνήγορο του ασθενή».

Πρόσθεσε ότι «έχω ζητήσει επανειλημμένα να γίνει καλύτερη διαβούλευση για το νομοσχέδιο της αποκατάστασης που έχει καταθέσει ενώπιόν μας η υπουργός», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να αποσυρθεί πάλι από το υπουργείο να διαβουλευτούν εκεί στο υπουργείο υγείας καλύτερα με τους εμπλεκόμενους φορείς όλοι φωνάζουν και να επανέλθουν ξανά να το επανακαταθέσουν».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, θα γίνει στα μέσα του 2024 συζήτηση για συνέχιση της χορηγίας του κράτους προς τον ΟΚΥπΥ αναφέροντας ότι ο οργανισμός ζητάει εκ νέου βοήθεια για άλλα δύο χρόνια.

Ακόμη, επισημαίνει,  θα δούμε προβλήματα του ΓΕΣΥ που πρέπει να διορθωθούν τονίζοντας ότι θα είναι χρονιά αλλαγών για ΓΕΣΥ.

Όσον αφορά το έργο της επιτροπής το 2023, επεσήμανε ότι «μέσα στο 2023 ολοκληρώσαμε μία σειρά από νομοσχέδια όπως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που χρονολογείτο και έγινε αξιολόγηση των τριών χρόνων λειτουργίας του γενικού συστήματος υγείας μέσα από τρεις μαραθώνιες συνεχόμενες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «έγινε απόσυρση όλων των νομοσχεδίων από την υπουργό υγείας για να τα μελετήσει».

«Εντοπίσαμε μέσα στον προϋπολογισμό την απουσία κονδυλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου παρεμβήκαμε άμεσα και πετύχαμε την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο κονδυλίου €1,2 εκατ. για το 2024», τόνισε.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα