ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτροπή Υγείας: Ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

24 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Τη συμπερίληψη μιας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ θα εξετάσει σήμερα η Επιτροπή Υγείας μετά από εισήγηση του θέματος από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Χαράλαμπο Πάζαρο.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο κ. Πάζαρος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες της Κύπρου που θέλουν να προβούν σε εξωσωματική θεραπεία αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι μία εξωσωματική μπορεί να κοστίσει από €8 χιλ. έως €10 χιλ. Επομένως, εάν προβούν σε μία εξωσωματική θεραπεία είναι πολύ πιθανόν ότι θα το κάνουν μόνο μία φορά.

Σημείωσε επίσης ότι ως κοινωνία το 5% των πολιτών ακολουθούν την μέθοδο της εξωσωματικής, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο μέσος όρος γεννήσεων στην Κύπρο ανέρχεται στο 1,3%. Ως εκ τούτου η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα ζευγάρια προβαίνουν στην εξωσωματική. Μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι η διατροφή, η ηλικία, η φυσική κατάσταση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, το Γενικό Σχέδιο Υγείας οφείλει να παρέχει ολοκληρωμένες θεραπείες στους πολίτες του κράτους και είναι καθήκον της πολιτείας, εξίσου.

Η εισήγηση αυτή αφορά τη συμπερίληψη τουλάχιστον μίας εντελώς δωρεάν εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, την οποία θα δικαιούται ο πολίτης.

«Εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να δικαιούνται περισσότερες φορές την εξωσωματική θεραπεία οι πολίτες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον οικονομικό παράγοντα κατά πόσο θα είναι εφικτό», δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ομοφωνία των βουλευτών για το αίτημα αυτό και αναμένεται το τι θα αποφασιστεί στην Επιτροπή Υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα