ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτροπή ΠΟΥ: Πιθανώς καρκινογόνα η ασπαρτάμη

14 Ιουλίου 2023, 07:24

images

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο, ενώ η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων ( JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους.

Οι αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην υγεία του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη ασπαρτάμη δημοσιεύονται σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό (χημικό) γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του 1980, όπως ποτά διαίτης, τσίχλες, ζελατίνη, παγωτό, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.

«Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 1 στους 6 ανθρώπους πεθαίνει από καρκίνο. Η επιστήμη επεκτείνεται συνεχώς για να αξιολογήσει τους πιθανούς παράγοντες έναρξης ή διευκόλυνσης του καρκίνου, με την ελπίδα να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί και οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων, ΠΟΥ.

«Οι αξιολογήσεις της ασπαρτάμης έδειξαν ότι, ενώ η ασφάλεια δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις δόσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχουν περιγραφεί πιθανές επιδράσεις που πρέπει να διερευνηθούν από περισσότερες και καλύτερες μελέτες», τόνισε.

Οι δύο φορείς διεξήγαγαν ανεξάρτητες αλλά συμπληρωματικές επισκοπήσεις για να αξιολογήσουν τον πιθανό καρκινογόνο κίνδυνο και άλλους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο IARC αξιολόγησε την ασπαρτάμη και η τρίτη φορά για το JECFA. Μετά από ανασκόπηση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας, και οι δύο αξιολογήσεις σημείωσαν περιορισμούς στα διαθέσιμα στοιχεία για τον καρκίνο (και άλλες επιπτώσεις στην υγεία).

Ο IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (βάση περιορισμένων στοιχείων για καρκίνο στον άνθρωπο (συγκεκριμένα, για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι ένας τύπος καρκίνου του ήπατος).

Υπήρχαν επίσης περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα και περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς πρόκλησης καρκίνου.

Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν δεν έδειξαν επαρκή λόγο για αλλαγή της προηγουμένως καθορισμένης αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) των 0–40 mg/kg σωματικού βάρους για την ασπαρτάμη.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές για ένα άτομο να καταναλώνει εντός αυτού του ορίου ανά ημέρα.

Για παράδειγμα, με ένα κουτί αναψυκτικού διαίτης που περιέχει 200 ή 300 mg ασπαρτάμης, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 9-14 κουτιά την ημέρα για να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη πρόσληψη από άλλες πηγές τροφής.

«Τα ευρήματα περιορισμένων ενδείξεων καρκινογένεσης σε ανθρώπους και ζώα και περιορισμένων μηχανιστικών στοιχείων για το πώς μπορεί να εμφανιστεί καρκινογένεση, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το εάν η κατανάλωση ασπαρτάμης ενέχει καρκινογόνο κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Mary Schubauer- Berigan του προγράμματος IARC Monographs.

«Η JECFA εξέτασε επίσης τα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου, σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και του καρκίνου στους ανθρώπους δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Δρ Moez Sanaa, επικεφαλής των προτύπων και επιστημονικών συμβουλών του ΠΟΥ.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα