ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτακτική ανάγκη η πολυμερής συνεργασία στον τομέα υγείας

16 Μαρτίου 2023, 14:47

images

H εμπειρία της πανδημίας έχει καταστήσει σαφή και επιτακτική την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία Κυβερνήσεων και οργανισμών στον κρίσιμο τομέα της υγείας, ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης σε συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Μαρρακές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι οι εντεταλμένοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρέπει να ενισχυθούν και να διαθέτουν τα μέσα ώστε με ευελιξία και ετοιμότητα να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια μελλοντική κρίση. Η συμπερίληψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η διαφάνεια και λογοδοσία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε, αποτελούν βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη εγκαθίδρυσης νέων περιφερειακών μηχανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας, την πρόληψη υγειονομικών κρίσεων και την ενδυνάμωση των εθνικών συστημάτων υγείας. Η διεθνής συνεργασία, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάλληλη προετοιμασία και άμεση ανταπόκριση των συστημάτων υγείας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Μια ολιστική προσέγγιση, ανέφερε, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, αλλά αντίθετα να τα αξιοποιεί ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η δημόσια υγεία, είπε, πρέπει να καταστεί ένα αγαθό προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου, να προάγει την καινοτομία και να διασφαλίζει την καλύτερη προστασία και διαχείριση κρίσεων.

Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και ο τερματισμός των ένοπλων διενέξεων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα, ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.



Σχετικά Άρθρα