ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστροφή στα σχολεία: Προστασία παιδιών από αρρώστιες

29 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, είτε αυτά αφορούν τα νηπιαγωγεία, την προδημοτική ή την πρωτοβάθμια δημοτική εκπαίδευση, τα παιδιά είναι πιο πιθανόν να έρχονται σε επαφή με διάφορες μολύνσεις.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και παιδίατρος Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πώς θα μπορούσε το παιδί να προστατευθεί από αναμενόμενες μολύνσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Χατζηπαναγή, η τακτική μόλυνση των παιδιών συμβαίνει λόγω του ότι τα παιδιά στο σχολείο είναι μαζεμένα πολλά μαζί και έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να μεταδώσει το ένα παιδί στο άλλο κάποιο βακτηρίδιο είναι πιο μεγάλη, αφού μοιράζονται μεταξύ τους παιχνίδια, με αποτέλεσμα εύκολα να μεταφέρονται βακτηρίδια από το ένα παιδί στο άλλο.

Ακόμη, η πλειοψηφία των μικρών παιδιών (μικρότερα των 2.5 χρονών) δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί να πηγαίνουν στο αποχωρητήριο και ούτε γνωρίζουν καλά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, μετά από τη χρήση του αποχωρητηρίου.

Οι συχνότερες αρρώστιες 

Ενημερώνει επίσης, ότι το κοινό κρυολόγημα και οι γαστρεντερίτιδες είναι οι αρρώστιες που μεταδίδονται πολύ εύκολα στα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Όσον αφορά το κρυολόγημα, αυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται μέσω της ατμόσφαιρας στα παιδάκια κάθε φορά που το άρρωστο παιδί βήχει ή φταρνίζεται.

Προσθέτει ότι, οι ιοί μεταδίδονται επίσης με τα σάλια και τις εκκρίσεις της μύτης. Έτσι με την επαφή μεταξύ των παιδιών, οι ιοί μεταδίδονται εύκολα.

Επιπλέον όμως, πολλά βακτηρίδια ζουν για κάποιο χρόνο στο περιβάλλον. Έτσι αν ένα παιδί μολύνει ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε αντικείμενο, είναι εύκολο στη συνέχεια να μολυνθεί το επόμενο παιδί που θα το πάρει στα χέρια του.

Για τις γαστρεντερίτιδες, αναφέρει ότι τα βακτηρίδια αυτά βρίσκονται στα κόπρανα.

Εξηγεί ότι εάν το προσωπικό του νηπιαγωγείου δεν τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να μεταδώσει με τα χέρια εύκολα τα βακτηρίδια από το άρρωστο παιδί στα υπόλοιπα, καθώς επίσης και αν τα παιδιά τρώνε φαγητό που προετοιμάστηκε από κάποιον που ήταν άρρωστος και δεν τηρούσε με ευλάβεια τους ατομικούς κανόνες υγιεινής.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς 

Ο Δρ Χατζηπαναγή σημειώνει ότι οι γονείς πριν στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, θα ήταν καλό να βεβαιωθούν ότι έχουν κάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία τους.

Τονίζει ότι οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα υπεύθυνοι για την προστασία όλων των παιδιών.

«Έτσι αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό και αν πάσχει από κάποια μεταδοτική αρρώστια να το αφήνετε σπίτι. Ακόμα και αν νομίζετε ότι «πάει» να αρρωστήσει πρέπει να ενημερώνετε την νηπιαγωγό ώστε να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα και να σας ενημερώνει αμέσως», σημειώνει.

Σημαντικό είναι επίσης, να βεβαιωθούν ότι στο νηπιαγωγείο ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και αυστηρά από όλο το προσωπικό του σχολείου, καθώς επίσης και από τα παιδιά.

Ακόμη, να βεβαιωθούν ότι στο σχολείο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (καθαρές πετσέτες, σαπούνια κτλ.) έτσι ώστε να τηρούνται από όλους οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Εν κατακλείδι, αν το παιδί αρρωστήσει και πρέπει να μείνει σπίτι, οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν το σχολείο και να συζητήσουν με τον παιδίατρο, μήπως χρειάζεται να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα για να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα