ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστρέφουν στο Μακάριο οι δύο γιατροί

25 Νοεμβρίου 2022, 10:53

images

Επιστρέφουν στο Μακάριο Νοσοκομείο και αναλαμβάνουν ξανά τα καθήκοντα τους οι δύο γιατροί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες μετά από απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Η απόφαση αφορούσε την υπόθεση για τον θάνατο 15χρονης που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο και η διαθεσιμότητα των εμπλεκόμενων γιατρών αφορούσε τη διευκόλυνση της έρευνας.

Σημειώνεται ότι η 15χρονη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δέκα μήνες προηγουμένως υποβλήθηκε σε επέμβαση για μεταμόσχευση νεφρού.

Εντούτοις, λίγα εικοσιτετράωρα πριν, παρουσίασε αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα και οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου παρουσιάστηκε να έχει εκτεταμένους κακοήθεις όγκους σε όλη την κοιλιακή χώρα. Ακολούθως, οι γονείς κατήγγειλαν ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας, ενώ οι γιατροί ισχυρίζονται ότι η κατάσταση της ανήλικης ήταν μη αναστρέψιμη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι «έχει παρθεί απόφαση από το δικαστήριο η οποία δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς να επιστρέψουν πίσω στα καθήκοντα τους. Έχει αρθεί η διαθεσιμότητα τους και από σήμερα οι δύο γιατροί αναλαμβάνουν καθήκοντα όπως ήταν και προηγουμένως».

Πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις που λήφθηκαν για την αντικατάσταση των εν λόγω γιατρών ήταν προσωρινές για την κάλυψη οποιουδήποτε κενού υπήρχε, γιατί αφορά μία πολύ ευαίσθητη ομάδα ασθενών - μικρά παιδιά με νεφρικά προβλήματα κατά κύριο λόγο. «Ευτυχώς, είχαν καλυφθεί αυτά τα κενά και οι γιατροί επιστρέφουν πίσω στα καθήκοντα τους», είπε.

Αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει όσον αφορά τις διάφορες κλινικές, όχι μόνο του ΟΚΥπΥ αλλά και στις υπόλοιπες του δημοσίου, που πιθανόν στο μέλλον για οποιονδήποτε λόγο να παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα, δήλωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται στον οργανισμό , ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις.

Για παράδειγμα, εξήγησε, «το να υπάρχει μόνο ένας γιατρός σε μία ειδικότητα που είτε αρρωστήσει, είτε ταξιδέψει, είτε πάρει μια υποτροφία και πάει στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα, να μπορούμε να καλύπτουμε αυτό το κενό και να μην παρουσιάζονται όλα αυτά τα οποία είχαν παρουσιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι δύο αυτές περιπτώσεις γιατρών εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου τις αποφάσεις πήρε η ΕΔΥ και το Υπ. Υγείας. Εάν αυτοί οι γιατροί ήταν υπάλληλοι του ΟΚΥπΥ, τότε θα αποφάσιζε ο ΟΚΥπΥ τι θα έκανε και όχι η ΕΔΥ και το Υπ. Υγείας.

«Από τους 800 γιατρούς που εργοδοτούνται περίπου οι 200 είναι με συμβόλαιο του ΟΚΥπΥ και οι υπόλοιποι είναι δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι στον ΟΚΥπΥ. Ο ΟΚΥπΥ έχει το δικό του πειθαρχικό συμβούλιο, οτιδήποτε προκύψει και τεθεί ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου υπάρχει κανονισμός και διαδικασία για αποφάσεις», εξήγησε.

Αύξηση κρουσμάτων Covid-19 – συστάσεις για προστασία

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πανδημία, ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία μικρή αύξηση όσον αφορά τις εισαγωγές και νοσηλείες με ασθενείς με Covid-19.

«Φθάσαμε προχθές στους 80, σήμερα είμαστε στους 74 εκ των οποίων ένας βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και άλλοι επτά νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας», είπε.

Σημείωσε ότι «παρατηρείται μία έξαρση στην κοινότητα κυρίως στον εργασιακό χώρο, για αυτό καλούμε τον κόσμο έστω και αν δεν υπάρχει απαγορευτικό διάταγμα, όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους και ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους να φοράμε τη μάσκα, να κρατούμε τις αποστάσεις μας, να χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικό».

«Φαίνεται ότι το ποσοστό θετικότητας είναι στο 5% αυτή τη στιγμή. Είναι καλό ο κόσμος να το γνωρίζει και να προστατεύεται», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα