ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστρέφουν από σήμερα οι μάσκες

08 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τον ιό Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες.

Το εν λόγω μέτρο αποφασίστηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά τη συνεδρία δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε στο Υπουργικό λόγω της αύξησης στους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, στοιχεία που θορύβησαν, όπως επεσήμανε, όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν γίνονται σκέψεις για άλλα μέτρα.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του και την άποψη ότι και αυτή τη φορά ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα γιατί «τηρώντας τα μέτρα πρώτα προστατεύουμε τον εαυτό μας και δεύτερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα και αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φοράμε τις μάσκες μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2022, καταγράφηκαν 19.503 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας, από σύνολο 147.623 εξετάσεων (ποσοστό θετικότητας: 13%).

Ακόμη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει συνάντηση με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή, ώστε να εξεταστεί εάν θα εφαρμοστούν οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα μέτρα.

Με συμπτώματα και χωρίς μάσκα ο κόσμος

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, οι αρμόδιοι φορείς συνειδητοποίησαν ότι «δυστυχώς αρκετοί συνάνθρωποί μας κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ είχαν συμπτώματα».

«Άρα υπήρξε μεγάλη αναμετάδοση του ιού τις τελευταίες μέρες και άρα προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την αναμετάδοση και την ίδια στιγμή δεν στερούμε οποιαδήποτε ελευθερία από τον κόσμο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ο Υπουργός υπέδειξε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα και «αν πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε».

Στις δηλώσεις του την Τετάρτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε επίσης ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα κρατικά νοσηλευτήρια φθάνουν αυτή τη στιγμή γύρω στους 92, ενώ γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο ώστε κάποιες νοσηλείες ελαφράς μορφής να παρέχονται σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

«Δεν εφησυχαζόμαστε, κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα κρατικά νοσηλευτήρια», σημείωσε.

Εξαιρέσεις μέτρου χρήσης μάσκας

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, από το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους εξαιρούνται: οι οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων), άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ), ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα, άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Σημειώνεται ακόμη ότι για τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά του Covid-19 δικαιούνται άτομα άνω των 60 ετών, άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας, ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, άτομα με σοβαρή Παχυσαρκία και νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής 3ης δόσης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα