ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστολή ΠτΒ στον ΠτΔ για επιδοτούμενους ασθενείς- Ζητά €4 εκατ.

30 Νοεμβρίου 2023, 09:30

images

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μεταφέροντας την παράκληση της επιτροπής υγείας για αύξηση του κονδυλίου για τους ασθενείς που παραπέμπονται στο εξωτερικό για θεραπεία στα €4 εκατ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η κοινοβουλευτική επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσφατής της συνεδρίας, ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων ότι το κράτος δεν διαθέτει οποιοδήποτε κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων όλων των ασθενών οι οποίοι αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία και των συνοδών τους.

Ειδικότερα, σημειώνεται, όπως ενημερώθηκε η επιτροπή, το Υπ. Υγείας αποστέλλει ετησίως 1200 περίπου ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία, καθότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να τύχουν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας στη Δημοκρατία.

Το Υπ. Υγείας, σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο στη βάση του οποίου ενεργεί, δύναται να επιδοτήσει μόνο ασθενείς οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε μόλις 10% του συνόλου των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία.

«Συνεπώς το κόστος το οποίο επωμίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αυτών και οι οικογένειές τους είναι δυσβάστακτο και πολλές φορές απολήγει στην οικονομική εξαθλίωσή τους», τονίζεται.

Η επιτροπή θεωρεί ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχετική μελέτη η οποία είχε εκπονηθεί για το εν λόγω θέμα το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει, ώστε να υπολογιστεί το ύψος της πραγματικής δαπάνης για την αποστολή τω ασθενών στο εξωτερικό για θεραπεία και να περιλαμβάνεται ετησίως το αντίστοιχο κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΠτΒ διαβιβάζει την εισήγηση της επιτροπής για την περίληψη στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ποσού €4 εκατ. για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανεξέταση του όλο θέματος από την εκτελεστική εξουσία.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Επιστολή προς ΠτΔ - Επιδοτούμενοι ασθενείς (1).pdf

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα