ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιμήκυνση στη στήριξη νοσηλευτηρίων ζητά το ΑΚΕΛ

01 Φεβρουαρίου 2024, 13:31

images

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος της στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τόνισε ότι αυτός ο χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να προχωρήσουν σε οικονομική αυτονόμηση.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι θα χρειαστεί η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με σκοπό να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

«Τον Μάιο ολοκληρώνεται η περίοδος της κρατικής στήριξης μέσω χορηγίας των κρατικών νοσηλευτηρίων και θέση μας είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούν τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο που τα δημόσια νοσηλευτήρια τράβηξαν κουπί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να γίνουν όσα δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια», υπογράμμισε.

Θέση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, είναι ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και ευρύτερα της δημόσιας υγείας, «άρα στα χέρια και από τη δική τους τη δουλεία εξαρτάται κατά πόσο σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον θα μπορούν να επιτελούν τον ρόλο που πρέπει να επιτελούν, έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα που να διασφαλίζει την εφαρμογή του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του».

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, στόχος είναι το σύστημα να μπορεί να παρέχει καθολική πρόσβαση στους δικαιούχους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης  συζητήθηκαν και τα ζητήματα του προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια με το ΑΚΕΛ να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας, συλλογικές συμβάσεις και ένα πλαίσιο που να δημιουργεί ασφάλεια στους εργαζομένους αλλά και προοπτική.

«Εάν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που εργάζονται και στηρίζουν το όλο σύστημα και να αποφύγουμε τη διαρροή αξιόλογης δύναμης από τα δημόσια νοσηλευτήρια προς τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να έχουμε αυτές τις ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις», τόνισε ο ΓΓ του κόμματος.

Υπάρχει ταύτιση προτεραιοτήτων

Ευχαριστώντας το ΑΚΕΛ για τη διαχρονική του στήριξη  στα κρατικά νοσηλευτήρια και ειδικότερα το θέμα της κρατικής χορηγίας,  ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλής, πρόσθεσε ότι υπάρχει ταύτιση προτεραιοτήτων στα θέματα που συζητήθηκαν.

«Στα περισσότερα θέματα συμφωνούμε. Όλοι θέλουμε το καλό του Οργανισμού και μέσα από τις διαβουλεύσεις θα βρούμε λύσεις», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν έχουν εξομαλυνθεί οι διαφωνίες που είχε ο ΟΚΥπΥ με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναφορικά με τον τρόπο αποζημίωσης, ο κ. Καλλής απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπογραφεί και η νέα συμφωνία.  

H συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ, έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων που το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί αυτό το διάστημα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα