ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιμένει η φλεγμονή στο αίμα ατόμων με μακροχρόνια Covid

09 Απριλίου 2024, 12:12

images

Τα άτομα με μακροχρόνια Covid έχουν ενδείξεις συνεχιζόμενης φλεγμονής στο αίμα τους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση της πάθησης και του πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, υποστηρίζει βρετανική μελέτη.

Όπως μεταδίδει το BBC, η μελέτη διαπίστωσε ότι η παρουσία ορισμένων πρωτεϊνών αύξησε τον κίνδυνο συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως η κόπωση, σε άτομα αρκετά άρρωστα ώστε να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι σαφές εάν ηπιότερες περιπτώσεις Covid έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Επηρεάζονται εκατομμύρια άνθρωποι

Η μακροχρόνια Covid που σχετίζεται με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Covid, πιστεύεται ότι έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι υπερβολική κούραση, αίσθημα δύσπνοιας και προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Άλλα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, απώλεια όσφρησης και ανησυχία.

Όπως τονίζεται, οι πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων δεν φαίνεται να συνδέονται με το πόσο άρρωστοι ήταν οι άνθρωποι όταν μολύνθηκαν για πρώτη φορά - πολλοί άνθρωποι που είχαν ήπια συμπτώματα λένε ότι έχουν προσβληθεί.

Η μεγαλύτερη μακροχρόνια μελέτη Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, παρακολούθησε 650 νοσοκομειακούς ασθενείς με σοβαρή Covid.

Έξι μήνες αργότερα, 426 δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον ένα μακρύ σύμπτωμα Covid ενώ 233 είχαν αναρρώσει πλήρως.

Και όσοι είχαν μακρά Covid έδειξαν ενδείξεις συνεχούς και ενεργού μοτίβου φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους.

Οι ερευνητές είπαν ότι η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα, οι οποίες είναι συνήθως σημάδι ότι το σώμα καταπολεμά τη μόλυνση, ήταν ασυνήθιστη όταν η αρχική μόλυνση εμφανίστηκε πολύ καιρό πριν.

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη στο Nature Immunology, ανακάλυψαν επίσης ότι ορισμένες πρωτεΐνες στο αίμα εκείνων με μακρά Covid θα μπορούσαν να συνδέονται με τα συγκεκριμένα συμπτώματά τους.

Για παράδειγμα, όσοι είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα είχαν αυξημένα επίπεδα ενός δείκτη που ονομαζόταν SCG3, που προηγουμένως συνδέθηκε με διαταραχή της επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαίρεση των ασθενών με Covid σε διαφορετικές υποομάδες και να είναι χρήσιμο για το σχεδιασμό κλινικών δοκιμών, ειδικά για θεραπείες που στοχεύουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και τη φλεγμονή», είπαν οι ερευνητές.

Η κλινική ερευνήτρια του Imperial College του Λονδίνου, Δρ Φελίσιτι Λιου, είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή «θα μπορούσε να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του μακροχρόνιου Covid μετά από νοσηλεία, ανεξάρτητα από τον τύπο συμπτώματος».

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Peter Openshaw, δήλωσε: «Αυτή η εργασία παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η μακρά Covid προκαλείται από μετα-ιική φλεγμονή, αλλά δείχνει επίπεδα πολυπλοκότητας.

«Ελπίζουμε ότι η δουλειά μας ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ειδικών δοκιμών και θεραπειών για τους διάφορους τύπους μακράς Covid και πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση θεραπείας «ένα μέγεθος για όλους», μπορεί να μην λειτουργήσει», τόνισε.

Στόχευση φλεγμονής

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να αναζητούν τα σημάδια της φλεγμονής καθώς τα συμπτώματα βελτιώνονται και εξαφανίζονται, όπως κάνουν για τους περισσότερους ανθρώπους με μακροχρόνια Covid.

Η Δρ Liew είπε ότι ελπίζει ότι η μελέτη θα οδηγούσε επίσης στον εντοπισμό νέων θεραπειών για τα μακροχρόνια συμπτώματα άλλων ασθενειών που βρέθηκαν να επηρεάζουν τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Η επίτιμη καθηγήτρια ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, καθηγήτρια Eleanor Riley, δήλωσε ότι τα δεδομένα «θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σειρά κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία της μακροχρόνιου Covid» χρησιμοποιώντας διάφορα αδειοδοτημένα φάρμακα που στοχεύουν τη φλεγμονή.

Είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης άνοιξαν νέους δρόμους για τη διερεύνηση της πολύ κακώς κατανοητής μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας ή του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), επειδή πολλά από τα συμπτώματα φαινόταν να αλληλεπικαλύπτονται.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα