ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνο σετ με ακρυλικές μπογιές για παιδιά αποσύρθηκε από την αγορά

06 Φεβρουαρίου 2024, 06:25

images

Την εβδομάδα που άρχισε τη 29 Ιανουαρίου εντόπιστηκε στην κυπριακή αγορά επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών σετ με ακρυλικές μπογιές που αποσύρθηκε.

Πρόκειται για προϊόν μάρκας YIPINXUAN, μοντέλο 1058, με γραμμοκώδικα 6946320010586 και με χώρα κατασκευής την Κίνα που καταχωρήθηκε στο RAPEX, με βάση ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή (ΥΠΚ).

Η Υπηρεσία διευκρινίζει ότι το επικίνδυνο προϊόν εντοπίστηκε στο κατάστημα A&G KLEIMA IMPORTS EXPORTS LTD και έχει αποσυρθεί από την αγορά έτσι ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, καθώς αυτό περέχει χημικό κίνδυνο από την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης αλουμινίου (Al) στο μπλε χρώμα (μετρούμενη τιμή έως 4834 mg/kg) και επειδή το αλουμίνιο είναι τοξικό για τα παιδιά εάν καταποθεί. 

Με βάση την ανακοίνωση της Υπηρεσίας εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά, επικίνδυνο παιδικό  σκουφάκι με κορδόνια, άγνωστης μάρκας και με άγνωστη χώρα κατασκευής, που περιέχει κίνδυνο   στραγγαλισμού και τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών με ελεύθερα άκρα στην περιοχή του λαιμού, παιχνίδι τζελ άγνωστης μάρκας και με χώρα κατασκευής την Κίνα,  που περιέχει χημικό κίνδυνο από την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης βόριου στο παιχνίδι, σετ κούκλες φωλιάς πέντε τεμαχίων σε σχήμα διαφορετικών ζώων: αρκούδα, αλεπού,  κουκουβάγια κουνελάκι και βίδρα, μάρκας ULTNICE, μοντέλο Modellbez 2853380, με γραμμοκώδικα X001ROTPW και με χώρα κατασκευής την Κίνα, που περιέχει κίνδυνος πνιγμού λόγω του μικρού μεγέθους των δυο τελευταίων φιγούρων, και σετ κούκλες φωλιάς τεσσάρων τεμαχίων σε σχήμα αρκούδας άγνωστης μάρκας, μοντέλο B09DSVHR5V, με γραμμοκώδικα X001FI87U9 και με χώρα κατασκευής την Κίνα, που περιέχει κίνδυνο πνιγμού λόγω του μικρού μεγέθους της τελευταίας φιγούρας.

Στην κοινοτική αγορά εντοπίστηκαν επίσης, επικίνδυνα, συρόμενα κιτ ράγας για πόρτα μάρκα ADEO, μοντέλα EVO'M KIT RAIL 3 SLIDING DOORS L180 – 86365090 /EVO'M KIT RAIL 3 SLIDING DOORS L240 – 86365091 /EVO'M KIT RAIL 2 SLIDING DOORSL160 – 86365088 /EVO'M KIT RAIL 2 SLIDING DOORS L120 – 86365086, με γραμμοκώδικες 3276007587906 / 3276007587920 3276007587944 /3276007587951 και με χώρα κατασκευής την Γερμανία, που περιέχουν κίνδυνο τραυματισμού λόγω του ότι η ράγα μπορεί να μην αντέξει το βάρος των θυρών,  προκαλώντας την κατάρρευση του πάνω μέρους του ντουλαπιού και την πτώση των θυρών.

Ακόμα εντοπίστηκε επικίνδυνη πτυσσόμενη σκάλα μάρκας Mannsberger / Aqua Laser, μοντέλο Telescopic ladder 3,2 m, με κωδικό κατασκευής 8713667088756 και με χώρα κατασκευής την Κίνα, που περιέχει κίνδυνο τραυματισμού λόγω του ότι είναι δυνατόν να μην επεκταθεί πλήρως η τηλεσκοπική σκάλα, δημιουργώντας άνισες αποστάσεις μεταξύ των σκαλοπατιών και έτσι ο χρήστης θα μπορούσε να κάνει λάθος, να χάσει την ισορροπία του, να πέσει από τη σκάλα και να υποστεί τραυματισμούς.

Επιπλέον ο μηχανισμός ξεκλειδώματος δεν εμποδίζει την αναδίπλωση, εάν τα χέρια δεν είναι σωστά τοποθετημένα, μπορεί να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί ως αποτέλεσμα παγίδευσης ή σύνθλιψης τους. Τέλος η σκάλα δεν έχει επαρκή μηχανική αντοχή και μπορεί να λυγίσει κατά τη χρήση, με αποτέλεσμα πιθανώς την πτώση του χρήστη από σημαντικό ύψος. 

Αναφέρεται ακόμα ότι εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά από την ΥΠΚ άλλα πέντε (5) επικίνδυνα προϊόντα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων κρατικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουν προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλες χώρες μέλη και έχε προχωρήσει δέσμευση και απόσυρσή τους.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν από τα καταγεγραμμένα επικίνδυνα  προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία. Καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από τα οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να τον ενημερώσουν σχετικά.

Σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονό του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή. 

Σχετικά Άρθρα