ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνη μόδα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα- Καμπανάκι για επιπτώσεις στην υγεία

23 Ιανουαρίου 2024, 11:26

images

Επικίνδυνη μόδα και συνήθεια, χαρακτήρισε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο αντιπρόεδρος της Πνευμολογικής Εταιρείας, Δρ Χάρης Αρμεύτης, τονίζοντας τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρουν για την υγεία.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο Δρ Αρμεύτης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τη Ευρωπαϊκής Πνευμολογικής Εταιρείας, «δημιουργούμε άτομα εθισμένα στην νικοτίνη» προσθέτοντας ότι στο μέλλον, μπορεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γέφυρα για μακροπρόθεσμη συνέχιση με συμβατικό τσιγάρο.

«Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την επιφύλαξή της και τοποθετείται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια επικίνδυνη συνήθεια γιατί αποδεδειγμένα φαίνεται ότι προκαλούν προβλήματα εθισμού στην νικοτίνη αλλά και διάφορα προβλήματα, τόσο αναπνευστικά όσο και καρδιολογικά. Γίνονται καταγραφές ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένο πληθυσμό σοβαρά προβλήματα υγείας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Δρ Αρμεύτη, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και σε επιστημονικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, υπέδειξε, «αυτό που δεν ξέρουμε είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

«Υπάρχει μια θεωρία ότι είναι λιγότερες οι τοξικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ότι μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή», σημείωσε τονίζοντας ωστόσο ότι «για να μπορέσουμε να το τεκμηριώσουμε αυτό, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια γιατί με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα κανένας δεν μπορεί να αξιόπιστα το τεκμηριώσει».

Επικίνδυνος και ο ναργιλές

Όσον αφορά τον ναργιλέ που κάνει θραύση ανάμεσα στην νεολαία, ο Δρ Αρμεύτης ανέφερε είναι το ίδιο επικίνδυνος, μπορεί και περισσότερο, ειδικά εάν γίνεται χρήσή του σε συστηματική βάση.

«Πρέπει κανονικά με βάση τη νομοθεσία που ισχύει σε άλλα κράτη της ΕΕ, να απαγορευθεί η πώληση τέτοιων προϊόντων για ηλικίες κάτω των 18 ετών», ανέφερε.

Σημείωσε ότι πολύ εύκολα μαθητές γυμνασίων και λυκείων έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καπνικά προϊόντα, τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι βλαβερά και ειδικά για τους νέους και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ένα βαρύ καπνιστή που δεν έχει καμία επιθυμία να διακόψει το κάπνισμα για κάνει μια στροφή προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο», ανέφερε επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τρόπος διακοπής του καπνίσματος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα