ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικαιροποίηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη

14 Νοεμβρίου 2023, 14:11

images

Την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη , προωθεί το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των περιστατικών, ανέφερε σήμερα η αρμόδια υπουργός, Πόπη Κανάρη.

Σε χαιρετισμό της σε δημoσιογραφική διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η κ. Κανάρη επεσήμανε ότι ο διαβήτης στην εποχή μας, είναι πλέον μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας.

Στοιχεία από το International Diabetes Federation αναφέρουν ότι παγκοσμίως, ένας στους 10 ενήλικες, ζουν με διαβήτη. Στην Κύπρο το 12,7% του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με διαβήτη.

Από το 2000 ο διαβήτης έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς από το 4,6% επί του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού έφθασε σήμερα στο 10,5%.

«Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και προωθώντας λύσεις που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην ορθή διαχείριση και στην εύκολη πρόσβαση σε φάρμακα, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά κυρίως με συλλογικότητα αφού οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ρόλο σ’ αυτό», είπε.

Όπως ανέφερε η υπουργός, θα τεθούν στρατηγικοί στόχοι πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, φροντίδας, καταγραφή των περιστατικών και έρευνας, οι οποίοι θα καθορίσουν τα επόμενα ουσιαστικά βήματα του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των διαβητολογικών κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, όσο και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα.

«Ταυτόχρονα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και των διαιτολόγων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς σύγχρονες μεθόδους θεραπείας», σημείωσε.

Μέσω του μηνύματος «Κατανοήστε τον Διαβήτη, μάθετε τα προειδοποιητικά  σημάδια, Μειώστε τον κίνδυνο», η προσπάθεια όλων μας, τόνισε, είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα σημάδια για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και τον εαυτό μας.

Δράσεις που έχουν υλοποηθεί

Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, πρόσθεσε, είναι και η λειτουργία της εξειδικευμένης Παιδο-Διαβητολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στην οποία είναι τοποθετημένες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.

Τέλος η Δρ. Κανάρη χαιρέτισε την απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την άρση του ηλικιακού περιορισμού για παραχώρηση ανέπαφων αισθητήρων.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα