ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδοτήσεις και φοροεκπτώσεις για κοινωνικές επιχειρήσεις, στήριξη σε ΑμεΑ

12 Απριλίου 2024, 11:02

images

Διάφορα μέτρα και σχέδια για στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξή τους και ιδιαίτερα τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει σχετική σύσταση, που τιτλοφορείται «Council recommendation on developing social economy framework conditions».

Συγκεκριμένα σε απάντηση ημερομηνίας 2 Απριλίου 2024 του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, στην ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΣΕ) και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες/Υπουργεία ήδη επεξεργάζονται και προωθούν διάφορα μέτρα για στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρεται σε σχέδιο επιδότησης εκ μέρους της ΥΣΕ για κάλυψη αρχικών εξόδων από κοινωνικές επιχειρήσεις, το οποίο, όπως σημειώνει,  έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποσταλεί σύντομα στην Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά ο υπουργός κάνει και σε νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, το οποίο προβλέπει φορολογική έκπτωση σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε μικρές και μεσαίες κοινωνικές επιχειρήσεις με την έναρξη ισχύος του περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικού) Νόμου.  

Επισημαίνει επίσης ότι με βάση τον περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμο, οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να απαλλάσσονται από την υποχρεωτική καταβολή έκτακτης αμυντικής εισφοράς (17%) επί της λογιζόμενης διανομής των κερδών που μεταφέρονται υποχρεωτικά βάσει νόμου στα αποθεματικά.

Εργαλεία στήριξης σε άτομα με αναπηρίες

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρει ακόμα το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, έχει ολοκληρώσει έργο για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και σχεδιασμό δύο εργαλείων υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες που θα ενταχθούν ή θα εγκαθιδρύσουν κοινωνικές επιχειρήσεις, όπου και αναμένεται ο καταρτισμός και υλοποίηση σχεδίου δράσης.

Πρόσθετα των πιο πάνω, δηλώνει ότι η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, στο πλαίσιο και της σχετικής σύστασης του Συμβουλίου της EE, προτίθεται να επικαιροποιήσει το Σχέδιο Δράσης για Ανάπτυξη Οικοσυστήματος για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Κύπρο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2018.

Όσον αφορά την ανάγκη για οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση, για να ξεκινήσει η εγγραφή και λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων στο σχετικό μητρώο, ενημερώνει ότι δεν απαιτείται άλλη νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει η εγγραφή και λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων στο μητρώο.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα