ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδημιολόγοι: Καθησυχάζουν για κορωνοϊό, συστήνουν προσοχή

01 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην Κύπρο τις τελευταίες βδομάδες, με τους επιδημιολόγους ωστόσο να καθησυχάζουν για την έκταση του φαινομένου, συστήνοντας προσοχή.

Μιλώντας στο YgeiaWatch,  ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «είναι εκπληκτικό τώρα μέσα στη ζέστη να έχουν ανεβεί τα κρούσματα», επισημαίνοντας ότι ίσως αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι λόγω αυτής της ζέστης ο κόσμος είναι συνεχώς σε κλειστούς χώρους με τα κλιματιστικά και αν κάποιος είναι μολυσμένος γίνεται η διασπορά.

«Επειδή είμαστε πίσω στην κανονικότητα πολλοί νομίζουν ότι έφυγε ο κορωνοϊός, αλλά δεν έφυγε. Το φθινόπωρο μπορεί και να δημιουργηθούν πιο πολλά κρούσματα. Επομένως να μην ξεχνάμε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν θεωρώ ότι προς το παρόν είναι ανησυχητική αυτή η αύξηση διότι πρόκειται για την Όμικρον αλλά άτομα που νόσησαν μου είπαν ότι είχαν πολύ έντονα συμπτώματα».

Η Παιδίατρος- Λοιμωξιολόγος Δρ Μαρία Κολιού, δήλωσε στο ΥgeiaWatch ότι  φαίνεται ότι ήταν μια παροδική έξαρση που αυτή την εβδομάδα υποχώρησε. «Κράτησε μια εβδομάδα – 10 ημέρες και αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύεται κανένα παιδάκι με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο».

Αύξηση κρουσμάτων στις παραλιακές πόλεις

Ο επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Βαλεντίνος Σιλβέστρος σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch , σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα για τον κορωνοϊό, κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και κατ΄ επέκταση και στις νοσηλείες.

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις παραλιακές πόλεις που αυτό μάλλον συνάδει με την υπόθεση μας, ότι είναι λόγω των διακοπών, των αυξημένων ροών των τουριστών και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους που διαθέτουν κλιματιστικό».

«Δεν έχουμε κάτι έξω από το αναμενόμενο αλλά να υπενθυμίσουμε τον κόσμο ότι έχουμε σε ισχύ ακόμα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ατόμων όπως είναι η διενέργεια rapid ή pcr τεστ 72 ωρών, πριν την επίσκεψη σε οίκους ευγηρίας και νοσηλευόμενους, χρήση μάσκας αλλά και συστάσεις όπως αν κάποιος έχει συμπτώματα συμβατά με οποιαδήποτε λοίμωξη, είτε του αναπνευστικού, είτε άλλη, να μην επισκέπτεται αυτούς τους χώρους», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, παρόλα αυτά συστήνεται ο κόσμος να κρατά αποστάσεις, να αποφεύγει τους κλειστούς χώρους και αν κάποιος έχει  συμπτωματολογία συμβατή με κορωνοϊό να μιλήσει με τον προσωπικό του γιατρό και να προχωρήσει σε διενέργεια τεστ.

ΟΚΥπΥ: Αναμενόμενη η μικρή αύξηση

Η μικρή αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, δεν είναι ανησυχητική, διαβεβαιώνει και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Δεν είναι ανησυχητικό, είχαμε μια μικρή αύξηση, είναι αναμενόμενο. Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Είναι καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει συνωστισμός κόσμου, έχουν χαλαρώσει τα μέτρα όπως και σε όλες τις χώρες, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας».

‘Όσον αφορά τις εισαγωγές, επεσήμανε, αυτή την στιγμή νοσηλεύονται γύρω στους 30 ασθενείς εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλοι δύο στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τα περιστατικά αφορούν κυρίως ηλικιωμένους.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

Σχετικά Άρθρα