ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος το πρόβλημα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη

22 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Επί τάπητος τίθεται το πρόβλημα που υπάρχει στην πρόσβαση ασθενών στην ιατρική κάνναβη, καθώς σε περίπου 15 ημέρες πρόκειται να τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι σε περίπου 15 ημέρες όταν θα γίνει η σύσκεψη για την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, «θα τεθεί και το θέμα της ιατρικής κάνναβης, για να προχωρήσουμε σε αυτό που εμείς απαιτούμε, δηλαδή την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική κάνναβη».

«Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ιατρική κάνναβη», δήλωσε ο κ. Κουλούμας.

Σημειώνεται ότι η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια, ωστόσο παρατηρείται έλλειψη στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτή, οι οποίοι τη χρειάζονται για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν – όπως χρόνιο πόνο, διαχείριση σπαστικότητας και νευρολογικών παθήσεων κ.ά.

Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί περιλάμβανε και την παραγωγή της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, η οποία φαίνεται να εμποδίζει τις διαδικασίες για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κατά το τέλος Μαρτίου υπήρξε μία συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή για αυτό το θέμα, καθώς το Υπουργείο επιθυμεί σε αυτό το σημαντικό ζήτημα να μην υπάρξει κάποια διαφωνία σε οτιδήποτε με τον Γενικό Ελεγκτή.

Υπέδειξε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε μαζί με τον Γενικό Ελεγκτή ότι πρέπει να εκδοθεί ένας διαγωνισμός ο οποίος θα μας δώσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα δουλέψει αυτό το έργο. Το κράτος δεν έχει εμπειρία πώς να δουλέψουμε την αγορά και την πώληση της ιατρικής κάνναβης». Συμπλήρωσε ότι «ακολούθως θα έχουμε την καλλιέργεια και ως εκ τούτου θα αποφασιστεί σε τι τιμή την αγοράζουμε, την πουλούμε, ποιος την αποθηκεύει κλπ.».

Πρόσθεσε ότι «θα γίνει μία έρευνα από κάποιο εξειδικευμένο οίκο, ο οποίος θα μας δώσει 2-3 εισηγήσεις όσον αφορά το τι γίνεται σε άλλες χώρες και μετά θα καταλήξουμε».

Ο κ. Κουλούμας, δηλώνει ότι «δυστυχώς καθυστερούμε να εφαρμόσουμε αυτό που οραματιζόμασταν, και αυτό γιατί δίνεται περισσότερη σημασία στην παραγωγή, την οποία θέλουμε στη χώρα μας, γιατί και η παραγωγή είναι πολύ σημαντική και για την οικονομία μας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να εισάξουμε την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο με απλές διαδικασίες για να μπορεί ο κόσμος που την χρειάζεται να την προμηθεύεται εύκολα και γρήγορα».

Όπως ανέφερε, ως ΟΣΑΚ, «εμάς παραμένει η θέση μας, η οποία είναι ότι άμεσα θα πρέπει η πολιτεία προχωρήσει με την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή της».

Προσθέτει ακόμη ότι «για εμάς, βέβαια δεν αποτελεί προτεραιότητα η παραγωγή της ιατρικής κάνναβης. Αντιλαμβανόμαστε τη στωικότητα και το όφελος που έχει η παραγωγή, αλλά εμάς αυτό δεν είναι κάτι που μας απασχολεί, αλλά οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη, ένα πολύ σημαντικό φάρμακο».

Εξήγησε επίσης ότι «σήμερα γίνεται αυτή η πρόσβαση, μέσω έγκρισης από τον Υπουργό Υγείας για συγκεκριμένες παθήσεις», συμπληρώνοντας ότι είναι κυρίως για τους καρκινοπαθείς, μέσα από ονομαστικές εγκρίσεις τον Υπουργό Υγείας, οι οποίες όταν εγκριθούν τα προμηθεύονται από συγκεκριμένα φαρμακεία».

«Πρέπει όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών μέσα από μία θεσμοθετημένη διαδικασία χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Βέβαια πάντοτε με σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχει κατάχρηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε ακόμη ότι «εμείς είμαστε καλυμμένοι από την ισχυρή δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι συμφωνεί μαζί μας πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα της πρόσβασης».

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι «έχουμε ετοιμάσει επιστολή την οποία θα στείλουμε και στον Υπουργό Υγείας και στη Βουλή», για το θέμα.

«Θεωρούμε απαράδεχτη την καθυστέρηση που παρατηρείται σε αυτό το κομμάτι γιατί φαίνεται ότι δόθηκε σημασία, μετά τη ψήφιση του νόμου, στις διαδικασίες για να παράξουν κάνναβη στη χώρα μας και έχουν παραμερίσει την ανάγκη για εισαγωγή και διάθεση όπως επιτρέπει η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί. Μας απογοητεύει ιδιαίτερα η καθυστέρηση που παρατηρείται», τόνισε.

Ως εκ τούτου, «το επόμενο διάστημα θα ασκήσουμε πιέσεις», είπε, για να ξεκινήσει επιτέλους η εισαγωγή και διάθεση με εύκολες διαδικασίες σε όσους ανθρώπους λόγω προβλημάτων υγείας δικαιούνται να τη λαμβάνουν και να διατίθεται με ασφάλεια, κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα