ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος τα προβλήματα του τομέα υγείας

13 Φεβρουαρίου 2024, 13:42

images

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας, η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, το Γενικό Σχέδιο Υγείας καθώς και σειρά από άλλα συναφή ζητήματα απασχόλησαν συνάντηση την Τρίτη, του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, την οποία και οι δύο χαρακτήρισαν εποικοδομητική.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο ΔΗΚΟ με τον οποίο συζητήσαμε τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας».

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση, «θα είναι δίπλα μας αρωγός και συμπαραστάτης στην επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Καταλήγοντας ο Υπουργός είπε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μια στενή επαφή και είμαστε σίγουροι ότι όπου υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα μπορούν να λυθούν».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι με τον Υπουργό Υγείας είχαν μια «πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση» κατά τη διάρκεια της οποίας, «μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τις δικές του προτεραιότητες αλλά και το δικό του όραμα για το Υπουργείο Υγείας αλλά και ευρύτερα για το θέμα της υγείας στον τόπο μας».

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της υγείας είναι ένας εξ αυτών «που σίγουρα έχει πολλές προκλήσεις πολλά προβλήματα αλλά και προοπτική».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος «σίγουρα είναι ένα υπουργείο που καταπιάνεται με σοβαρότητα ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υγεία, ανθρώπινες ζωές, την ποιότητα ζωής των Κυπρίων ασθενών».

Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα Υπουργείο «που πρέπει άμεσα να διαχειριστεί την καλύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ, την προώθηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ανάληψη πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως είναι τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών που πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πόλεις σε όλες περιοχές».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να διαχειριστεί και «τη βελτίωση της νομοθεσίας είτε αυτή αφορά τα κλινικά εργαστήρια είτε τα Κέντρα Αποκατάστασης και πολλά άλλα και να προωθήσει παράλληλα σημαντικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις».

Πρόσθεσε ότι μία από αυτές είναι «ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενή ένας θεσμός που θα κληθεί να προωθήσει τα συμφέροντα των ασθενών και να εποπτεύει με τον δικό του τρόπο την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών».

Όπως είπε, τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον Υπουργό και το Υπουργείο Υγείας γενικότερα στην υλοποίηση ενός πάρα πολύ σημαντικού έργου, την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά πάνω από όλα την προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Κυπρίων ασθενών».

Σχετικά Άρθρα