ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος τα προβλήματα στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

29 September 2022, 10:48

images

Τα προβλήματα στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σημερνή συνεδρία της Επιτροπής Υγεία της Βουλής.

Σε σχετικό υπόμνημα, ο βουλευτής-μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Λουκαΐδης, υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (OKYπY) επιβάλλεται όπως προβούν στη λήψη μέτρων, στη βάση ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένες ενέργειες, για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς όφελος των ασθενών και γενικότερα της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής τον Απρίλιο του 2021, οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και συνδέσμων που παρευρέθηκαν, ανέδειξαν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς και κατέθεσαν σχετικά γραπτά υπομνήματα στην επιτροπή.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα αφορούν τον αριθμό των ψυχιατρικών κλινών που είναι διαθέσιμος για τη θεραπεία των Κυπρίων ψυχικά ασθενών, ο οποίος είναι μικρός και ανεπαρκής συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, παρουσιάζεται υπερπληρότητα πέραν του 130% με αναπόφευκτη την έκπτωση στην ασφάλεια και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς επίσης και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ψυχιάτρων είναι αντίστοιχα μικρός στην Κύπρο συγκριτικά με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχουν προκηρυχθεί τρείς νέες θέσεις, χωρίς ανταπόκριση.

Προστίθεται ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν διαθέτει φαρμακείο και φαρμακοποιό, παθολόγο και κοινωνικό λειτουργό στο δυναμικό του. Υπάρχει επίσης έλλειψη δομών για παροχή ειδικών ψυχιατρικών υπηρεσιών και καθυστέρηση και μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για την ανέγερση ενός σύγχρονου Νέου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.

Όσον αφορά τα φάρμακα, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα του ΓΕΣΥ λόγω του ότι η νοσηλεία σε Ψυχιατρείο δεν αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ.

Ενδείκνυται, επίσης, το ζήτημα της ανισότητας στην πρόσβαση σε ψυχιατρικές υπηρεσίες, καθώς μόνο τα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού διαθέτουν ψυχιατρικές κλινικές με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισορροπία στην προσβασιμότητα κατοίκων των άλλων επαρχιών και των απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και να παρατηρείται υπερπληρότητα κλινών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

«Περαιτέρω, το πιο πάνω πρόβλημα οξύνεται και λόγω του κλεισίματος ιατρείων κοινοτικής ψυχιατρικής», αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υπάρχει απουσία ενδιάμεσων δομών που να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς μετά την απόλυσή τους από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας μέχρι την ανεξάρτητη διαβίωσή τους στην κοινότητα και οι υπηρεσίες θεραπείας εξαρτήσεων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παραμένουν εκτός ΓΕΣΥ χωρίς τεκμηρίωση.

Στο υπόμνημα αναφέρεται επίσης ότι οι βαριά ψυχικά πάσχοντες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που χρήζουν εμβολιασμού κατά προτεραιότητα και είναι άγνωστο το πλάνο εμβολιασμού για την ομάδα αυτή.

Ακόμη, αναστάλθηκε η εγκατάσταση λυόμενου θαλάμου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας για άγνωστη αιτία, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί και η εισήγηση για μεταφορά ασθενών με νοητική στέρηση και άλλων προσώπων, οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας και διαμονής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σε ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Γίνεται αναφορά επίσης στην καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για την κοινοτική φροντίδα ατόμων για ψυχικές διαταραχές, το οποίο πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Υγείας με οδηγίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για διεξαγωγή διαβούλευσης, καθώς υπάρχει και ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει την ψυχική υγεία, ώστε να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών στη σύγχρονη εποχή.

Η επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων κρίνεται απαραίτητη, «ώστε οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς να νοσηλεύονται με αξιοπρέπεια, να μην καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να αρθούν οι σε βάρος τους διακρίσεις», τονίζεται.

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Σχετικά Άρθρα