ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος τα προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών

07 Νοεμβρίου 2022, 11:12

images

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες μετά την σχετική έκθεση και της Επιτρόπου Διοικήσεως και ζήτησαν, όπως σταματήσει η «αναχρονιστική» πολιτική σύμφωνα με την οποία αποκόπτεται το επίδομα αν οι δικαιούχοι συνάψουν σχέση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, είπε σε δηλώσεις του ότι αυτό είναι «μια αναχρονιστική πρόνοια, που συνεχίζει να υπάρχει στη νομοθεσία» και ότι το ΑΚΕΛ έχει κατατεθειμένη πρόταση νόμου, με την οποία ζητούν να καταργηθεί αυτή η πρόνοια, «γιατί στην ουσία, το Κράτος εξαντλεί την αυστηρότητά του, σε μια κοινωνική ομάδα που είναι από τις πιο ευάλωτες» και που είναι κάτω από ή στα όρια φτώχειας, για ένα επίδομα που κυμαίνεται μεταξύ €160 και €180. Σημείωσε ακόμη, ότι, για την εφαρμογή «αυτής της αναχρονιστικής νομοθεσίας» οι αρμόδιες υπηρεσίες «εφαρμόζουν αναχρονιστικές μεθόδους» και εξήγησε ότι μπορεί να ρωτήσουν τους γείτονες αν οι δικαιούχοι συζούν με άλλο πρόσωπο ή παρακολουθούν τα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι, που, όπως είπε, είναι, «εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη αξιοπιστίας, αλλά και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πρόνοιας τους ενημέρωσε για τη νέα πολιτική του Υφυπουργείου για βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου όσον αφορά τις αιτήσεις για το επίδομα και τις καθυστερήσεις. «Σημαντικό στοιχείο στην όλη προσπάθεια», είπε, είναι η δημιουργία εφτά σημείων εξυπηρέτησης σε όλες τις πόλεις, τα οποία μπορεί να επισκεφτεί ο κάθε πολίτης για να διευθετήσει τις υποθέσεις του. «Όλα όσα ακούσαμε, δείχνουν την πρόθεση των αρμοδίων αρχών να σταθούν δίπλα στους πολίτες και δη στις ευάλωτες ομάδες», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη, ότι όσον αφορά στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας που χρήζουν τροποποιήσεις, δηλώνουν «πρόθυμοι και έτοιμοι» να εργαστούν προς τον σκοπό αυτό για το βέλτιστο συμφέρον αυτής της ομάδας πολίτων. Πρόσθεσε, ότι το ζήτημα ήδη συζητείται στις Επιτροπές Εργασίας και Νομικών.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα για την ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες αιτήσεων επιδομάτων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται αναβάθμιση, γιατί, είπε, αιτήτριες καταγγέλλουν ότι περιμένουν πολύ καιρό για να πάρουν απάντηση και όταν πάρουν αίτηση τους λένε ότι δεν εξετάστηκε επειδή λείπει κάτι. Εξέφρασε την άποψη ότι, την ώρα που υποβάλλεται η αίτηση θα έπρεπε να ενημερώνεται ο αιτητής αν λείπει κάτι ή όχι.

Ζήτησε επίσης, «να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη, οπισθοδρομική και πατριαρχική προσέγγιση της εξακρίβωσης του συμβίου». «Το ότι συμβιώνει μια γυναίκα με οποιονδήποτε άντρα μετά από ένα χωρισμό δεν είναι δουλειά του κράτους και σίγουρα, δεν πρέπει να μετατίθενται οι ευθύνες της προστασίας των παιδιών σε ένα νέο σύντροφο και ειδικά οι οικονομικές ευθύνες», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη, ότι χρειάζεται η επιδοματική πολιτική του Κράτους να είναι παιδοκεντρική, έτσι ώστε, τα παιδιά, όταν διαλύεται ένας γάμος, να μην γίνονται τα θύματα. Αυτή θα πρέπει να είναι η προσέγγιση του Κράτους, είπε, να προστατεύσει δηλαδή τα παιδιά από τη φτωχοποίηση.

Σχετικά Άρθρα