ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος οι εκκρεμότητες ΓεΣΥ

18 Ιουλίου 2022, 14:23

images

Τα ζητήματα που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας και τα οποία εκκρεμούν συζητήθηκαν σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς μετά από προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής Ευθύμιου Δίπλαρου.

Κατά τη συνεδρία υπήρξε μία θετική ανταπόκριση ως προς την επίλυση των ζητημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ, τα πιλοτικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας μέσω των οποίων εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς από το 2016, τα ποιοτικά κριτήρια αποζημίωσης των γιατρών, τα παράπονα ασθενών στην Επιτροπή Προσωπικών Αιτημάτων που απορρίπτονται.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο οργανισμός δεσμεύεται να εκτελέσει δράσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΓΕΣΥ, την αναβάθμιση σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού ώστε ο ασθενής να νιώθει ότι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται τα καλύτερα μηχανήματα, καθώς και στην αναβάθμιση των υποδομών.

Κληθείς να απαντήσει για την κουλτούρα των νοσηλευτηρίων, σχολίασε ότι τώρα το περιβάλλον είναι διαφορετικό από ότι ήταν πριν την δημιουργία του ΟΚΥΠΥ και εκ των πραγμάτων βελτιώνεται και αλλάζει και γίνεται καλύτερη. 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, δήλωσε ότι στόχος είναι να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στο ΓΕΣΥ και όχι να διαιωνίζονται. Ακόμη, ανέφερε ότι από το 2016 ο ΠΙΣ πρότεινε στον πρώην Υπουργό Υγείας την πρόθεση για τη δημιουργία ενός κέντρου κλινική αριστείας μέσω του οποίου θα γίνεται μία ποιοτική αξιολόγηση πράξεων της ιατρικής κοινότητας, με την ονομασία ΕΚΥΠΚΑ.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για τον διορισμό του ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, ο κ. Αγαθαγγέλου σχολίασε ότι στην πράξη όλα κρίνονται και «απαντούμε με εποικοδομητικό έργο και πράξεις και με τεκμηρίωση». Ευχαρίστησε τον ΠτΔ και τον Υπ. Υγείας για τη στήριξη προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα είναι ο ασθενής να τυγχάνει των σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και στην προάσπιση της υγείας.

Ο κ. Δίπλαρος, ανέφερε ότι υπήρξε ένα κλίμα συναίνεσης στη συνεδρία και ότι έχουν επιτευχθεί πολλά αυτά τα τρία χρόνια. Πρόσθεσε ότι έχουν μείνει και αρκετά πράγματα πίσω, όπως οι υποδομές και η στελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Σχετικά με τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, σχολίασε ότι είναι άδικο να επικεντρωνόμαστε σε ένα ζήτημα και ότι είναι άδικες οι επικρίσεις προς τον ΠτΔ για την απόφαση αυτή.

 Ο κ. Μίλτος Μιλτιάδους, εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εισαγωγής των καινοτόμων και άλλων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ, καθώς οι ασθενείς αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες στην πρόσβαση τους σε αυτά.

Όσον αφορά τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, ο κ. Μιλτιάδους ανέφερε ότι η ΟΣΑΚ ζητά την επαναξιολόγηση του διορισμού του, προσθέτοντας ότι είναι διαφορετική η διαφωνία σε θέματα και διαφορετικό να μην πιστεύεις καν στο σύστημα, καθώς επίσης η διαφωνία της ΟΣΑΚ αφορά στις αποφάσεις που λαμβάνονται και όχι στον σχεδιασμό του συστήματος.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα