ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος η χρήση DNA για εξιχνίαση εγκλημάτων

17 Οκτωβρίου 2023, 11:26

images

Τις αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογηθούν στη νομοθεσία ώστε να μπορεί να γίνει η χρήση της τεχνολογίας του Δικανικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στα Δικαστήρια, συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου με τη Διεύθυνση και το Προσωπικό του Ινστιτούτου. 

Η κ. Προκοπίου επισκέφθηκε σήμερα για πρώτη φορά ως Υπουργός, τους χώρους του Ινστιτούτου, ξεναγήθηκε στους χώρους και συζήτησε θέματα που αφορούν τη διαλεύκανση εγκλημάτων με τη βοήθεια του Δικανικού Εργαστηρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Εκτελεστικός και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού είπε πως φιλοξένησαν σήμερα για πρώτη φορά στο Ινστιτούτο την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σημείωσε πως η υποστήριξη προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της δικανικής γενετικής και της εξιχνίασης εγκλημάτων μέσα από το DNA, αποτελεί άλλη μια πτυχή των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

O κ. Φυλακτού ευχαρίστησε στη συνέχεια θερμά την Υπουργό Δικαιοσύνης, το Υπουργείο γενικότερα και την Αστυνομία για την άψογη συνεργασία που διατηρούν «προς το καλό της χώρας».

Από την πλευρά της, η κ. Προκοπίου ευχαρίστησε αρχικά τη διεύθυνση και το προσωπικό του Ινστιτούτου για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που είχαν σήμερα. Παράλληλα, ευχαρίστησε το Ινστιτούτο γιατί το Δικανικό Εργαστήριο και ο Δρ. Μάριος Καριόλου είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι» της Αστυνομίας στη διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων.

«Χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι πολλές φορές δύσκολο να καταλήξουμε είτε σε συλλήψεις είτε και σε καταδίκες σε σοβαρά εγκλήματα που μας απασχολούν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι πάντα στο πλευρό του Ινστιτούτου για όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις χρειαστούν για αυτό το ζήτημα», διαβεβαίωσε η κ. Προκοπίου.

Επίσης είπε πως, όπως ενημερώθηκε σήμερα, η τεχνολογία τρέχει, υπάρχουν πολλές εξελίξεις και θα πρέπει να δρομολογήσουμε κάποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να γίνει χρήση της τεχνολογίας αυτής ως τεκμήριο στα δικαστήρια με ένα τρόπο που δεν γινόταν στο παρελθόν.

Τέλος, η κ. Προκοπίου έδωσε συγχαρητήρια στη Διεύθυνση και στο προσωπικό του Ινστιτούτου για το αξιόλογο έργο που επιτελούν για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα