ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επένδυση €100 εκ. Κομισιόν-ΕΤΕπ σε καινοτομία κατά υγειονομικών απειλών

12 Ιουλίου 2023, 15:27

images

Συμφωνία για επένδυση κονδυλίων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ προς την κατεύθυνση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των διασυνοριακών απειλών για την υγεία, ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο HERA Invest, όπως έχει ονομαστεί, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την ανακοίνωση για να εστιάσει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ιδιωτικά και δημόσια κονδύλια για την ανάπτυξη και αναβάθμιση νέων τεχνολογιών στην υγεία και τις βιοεπιστήμες.

«Μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η HERA Invest θα προσελκύσει πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και θα δώσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες την αναγκαία ασφάλεια για να επενδύσουν σε ρηξικέλευθες καινοτόμες λύσεις» ανέφερε σχετικά η Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τόμας Όστρος, υπογράμμισε πως η πανδημία «κατέστησε οδυνηρά σαφές ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας μας» και πρόσθεσε πως το εργαλείο HERA Invest θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. «Η στήριξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, και θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη όταν ξεσπάσει μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας», πρόσθεσε.

Τα 100 εκατομμύρια ευρώ από το HERA Invest απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ιατρικά αντίμετρα για την αντιμετώπιση παθογόνων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νέες επιδημίες ή πανδημίες, την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών είτε από ατύχημα είτε από πρόθεση, και για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας, θα εστιάσει στην κάλυψη των ανεπαρκειών της αγοράς, δηλαδή στους τομείς όπου οι πόροι χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες, θα επιχειρήσει να συμβάλει στην αξιοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης ως κινήτρου για ιδιωτικές επενδύσεις,και θα συνεισφέρει στη δημιουργία νέων ιατρικών αντιμέτρων.

Στο πλαίσιο του εργαλείου HERA Invest, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγεί δάνεια επιχειρηματικού κινδύνου (venture loans) τα οποία θα μπορούν καλύπτουν μέχρι και το 50% του συνολικού κόστους του κάθε έργου. Όπως σημειώνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη κυλιόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, οι οποίες θα αξιολογούνται στη βάση της εμπορικής και επιστημονικής βιωσιμότητας τους.

Η πρωτοβουλία HERA Invest, που αποτελεί στην πράξη προσθήκη 100 εκατ. ευρώ στο InvestEU, τα οποία θα προέλθουν από το πρόγραμμα EU4Health, αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).



Σχετικά Άρθρα