ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επεκτείνονται τα ανιχνευτικά προγράμματα καρκίνου το 2024

31 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Σε σημαντική επέκταση των ανιχνευτικών προγραμμάτων για τον καρκίνο θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας το πρώτο τρίμηνο του 2024,  εντάσσοντας στο πρόγραμμά του πληθυσμιακούς ελέγχους για τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει εισαγωγή του ανιχνευτικού προγράμματος για αυτισμό σε παιδιά, ενώ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής Αμερίκος Αργυρίου, θα γίνει επέκταση των νεογνικών ανιχνευτικών προγραμμάτων για ακόμη 8 διαφορετικά νοσήματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η διαδικασία για τον έλεγχο του παχέος εντέρου θα γίνεται μέσω του λογισμικού του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) όπου οι προσωπικοί γιατροί θα εκδίδουν παραπεμπτικό για την ανάλυση κοπράνων που θα διενεργείται.

Μιλώντας στο YgeiaWatch η Πρώτη Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Δρ. Θεοδώρα Ζαχαριάδου, εξήγησε ότι στη συνέχεια και ανάλογα με το αποτέλεσμα, τα επόμενα βήματα θα γίνονται πάλι μέσω του ΓεΣΥ.

«Για παράδειγμα αν χρειαστεί παραπομπή σε γαστρεντερολόγο και ακολούθως αν πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση ή βιοψία, θα γίνονται όλα μέσω του συστήματος του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθείται και για το ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του προστάτη.

Συγκεκριμένα, προσωπικός γιατρός θα εκδίδει παραπεμπτικό για την ανάλυση PSA και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα γίνεται παραπομπή σε ουρολόγο ο οποίος θα αποφασίζει για την περαιτέρω διαγνωστική ή θεραπευτική παρέμβαση που θα ακολουθηθεί.

Την ίδια ώρα, θα υπάρξει διαφοροποίηση και στο ανιχνευτικό πρόγραμμα του καρκίνου του μαστού, που μέχρι τώρα γινόταν μέσω των προσκλήσεων που λάμβαναν οι γυναίκες από τα μαστογραφικά κέντρα.

Με τις νέες διευθετήσεις, το παραπεμπτικό για μαστογραφία θα εκδίδεται μέσω του συστήματος του ΓεΣΥ από τον προσωπικό γιατρό.

Αυτό, όπως διευκρίνισε η Δρ. Ζαχαριάδου, θα διευκολύνει τη διαδικασία δεδομένου ότι όλα τα αποτελέσματα θα είναι καταχωρημένα επίσημα στο σύστημα του ΓεΣΥ.

«Θα έχουν πρόσβαση και οι δικαιούχοι και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και έτσι θα μπορεί να γίνεται καλύτερη παρακολούθηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας που θα έχει τον συντονιστικό ρόλο για όλα αυτά τα προγράμματα», είπε. 

Εισαγωγή ανιχνευτικού προγράμματος για αυτισμό

Όσον αφορά την εφαρμογή Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε βρέφη από 18-23 μηνών και 24-30 μηνών, βασικός στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση, έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια της ζωής του παιδιού.

Η εξέταση θα διενεργείται βάσει σχετικού πρωτοκόλλου από τους προσωπικούς παιδιάτρους και θα προχωρούν σε παραπομπή σε παιδονευρολόγο ή παιδοψυχίατρο μέσω ΓεΣΥ.

Σε ότι αφορά τα παιδιά που δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, η εξέταση πραγματοποιείται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Επέκταση νεογνικών ανιχνευτικών προγραμμάτων

Όσον αφορά την επέκταση του νεογνικού ανιχνευτικού προγράμματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και το Κέντρο Προληπτικής παιδιατρικής.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Υγείας Δρ. Καρολίνα Στυλιανού ανέφερε ότι το Υπουργείο προχωρά με μια σύμβαση ούτως ώστε το κράτος να αναλάβει όλο το κόστος για τα προγράμματα και παράλληλα, ετοιμάζεται το λογισμικό μέσα από το οποίο θα γίνεται η διαχείριση όλων αυτών των πληροφοριών.

Σκοπός, είναι η λήψη στρατηγικών αποφάσεων σε θέματα δημόσιας υγείας και σε σχέση με νοσήματα τα οποία μπορεί να εντοπιστούν στον πληθυσμό και κατά πόσο με την κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση από τη γέννηση, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και τα παιδία μεγαλώνοντας να έχουν μια φυσιολογική ζωή, όπως υπογράμμισε.  

Σημειώνεται ότι η επέκταση του ανιχνευτικού προγράμματος, εκκρεμεί από το 2014.

Αυτή τη στιγμή ο νεογνικός έλεγχος περιλαμβάνει μόνο δύο διαγνώσεις, για τον συγγενή Υποθυρεοειδισμό και την Φαινυλκετονουρία (PKU).

Οι εξετάσεις μεταβολικών νοσημάτων που θα πραγματοποιούνται στα πλαίσια Σύμβασεων του Υπουργειου Υγειας στα νεογνά είναι:

  1. Συγγενής Υπερπλασία των επινεφριδίων (CAH)
  2. Γαλακτοζαιμία
  3. Ανεπάρκεια αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD)
  4. Ομοκυστινουρία
  5. Γλουταρική οξυουρία τύπου 1
  6. Νόσος ούρων με οσμή σαν από σιρόπι σφενδάμου (MSUD)
  7. Ανεπάρκεια της αφυδρογονάσης του ακυλο-συνενζύμου Α της μεσαίας αλύσου (MCADD)
  8. Ισοβαλερική οξυουρία (IVA)
  9. Φαινυλκετονουρία
  10. Συγγενής υποθυρεοειδισμός

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα