ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επέκταση test to stay με αναμονή για χαλαρώσεις

09 Φεβρουαρίου 2022, 07:46

images

Η υποχρεωτική καραντίνα στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Υγείας λόγω κορωνοϊού, δίνει παράταση ακόμη μίας εβδομάδας στην εξέταση των όποιων εισηγήσεων τέθηκαν στο τραπέζι για μικρές χαλαρώσεις των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Ο σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, δήλωσε στη StockWatch, ότι το πρωτόκολλο για την επέκταση της διενέργειας «test to stay» και στην Εθνική Φρουρά, θα κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του υπουργικού Συμβούλιου από τον υπουργό Άμυνας.

Διευκρίνισε ότι οι δύο υπουργοί μέσω τηλεδιάσκεψης συμφώνησαν στη διαδικασία που θα ακολουθείται.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έγκριση του μέτρου που προνοεί υποχρεωτικό rapid test στα νηπιαγωγεία, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη στα δημοτικά σχολεία.

Εάν το μέτρο δεν τεθεί σήμερα προς έγκριση, τότε θα τεθεί από πλευράς υπουργού Υγείας στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από βδομάδας η συζήτηση για χαλαρώσεις

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι ο υπουργός Υγείας αποδεσμεύεται από την καραντίνα τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου θα ανοίγει ξανά η συζήτηση για τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις που είχαν συζητηθεί στις δύο προηγούμενες συσκέψεις του κ. Χατζηπαντέλα με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή.

Όπως έγραψε η StockWatch, ανάμεσα στις μικρές χαλαρώσεις που προκρίνουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίες θα επανέλθουν προς αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι η άρση της απαγόρευσης του χορού στα κέντρα διασκέδασης, σε γάμους και βαφτίσεις, καθώς και η αύξηση του αριθμού των ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και στις συναθροίσεις σε οικίες.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός γύρω στις 2,5 χιλ.-3 χιλ. ημερησίως, εκτιμώντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού επιτρέπει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Θεωρώ ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε και εμείς για χαλαρώσεις», είπε ο κ. Καραγιάννης, εκφράζοντας την άποψη ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει προχωρήσει αρκετά.

«Εκεί που φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα, είναι στις παιδικές ηλικίες και αναφέρομαι στα παιδιά κάτω των 17 ετών», σημείωσε.

Χθες διενεργήθηκαν 111.932 διαγνωστικές εξετάσεις από τις οποίες εντοπίστηκαν 2.885 νέα περιστατικά ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,58%.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων κυμαίνεται στους 206 ασθενείς COVID-19 από τους οποίους οι 48 σε σοβαρή κατάσταση. Το ποσοστό των νοσηλευομένων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ανέρχεται στο 69,91%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα