ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επέκταση ηλικιακού ορίου για ανίχνευση καρκίνου του μαστού

06 Απριλίου 2022, 06:00

images

Την επέκταση του ηλικιακού ορίου για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και την αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός του ΓΕΣΥ τεστ Παπανικολάου εισηγoύνται οι βουλευτές  Ευθύμιος Δίπλαρος, Σάβια Ορφανίδου, Χαράλαμπος Πάζαρος, Μαρίνα Νικολάου, Νίκος Κέττηρος, Χρίστος Χριστόφιας και Χρίστος Χρίστου.

Τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι το ηλικιακό όριο όσοn αφορά το πρόγραμμα ανίχνευσης για πρόληψη του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να μειωθεί σίγουρα.

Επί του παρόντος το ηλικιακό όριο των γυναικών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα πληθυσμιακού μαστογραφικού ελέγχου είναι από 50 έως 69 έτη.

Η εισήγηση  προς το κράτος και τον Υπουργό Υγείας είναι το ηλικιακό αυτό όριο να ξεκινά από τα 35 έτη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «καθημερινά γινόμαστε δέκτες σε περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας, κάτι το οποίο δεν βλέπαμε στο παρελθόν. Είναι καθήκον, λοιπόν, της πολιτείας και θεωρώ επιβεβλημένο να κατατεθεί στη Βουλή η εισήγηση αυτή καθώς και να ληφθούν αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην επιτροπή θα συζητηθεί επίσης και η επέκταση του ηλικιακού ορίου για το πρόγραμμα μέχρι τα 75 έτη.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, μιλώντας στο YgeiaWatch για την αύξηση της συχνότητας της διενέργειας του τεστ Παπανικολάου το οποίο βρίσκεται εντός του ΓεΣΥ, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνεται κάθε χρόνο, και όχι κάθε δύο χρόνια όπως ισχύει ήδη.

«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα