ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επέκταση γονικής άδειας μέχρι το 18ο έτος ηλικίας παιδιού με αναπηρία

22 Νοεμβρίου 2022, 10:32

images

Στην επέκταση λήψης γονικής άδειας μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας του τέκνου που έχει πιστοποιηθεί ως άτομο με αναπηρία, αναφέρεται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου.

Κάνοντας αναφορά στο σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος του 2022», ο κ. Κούσιος σημειώνει ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και η κατάργηση της Οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου.

Προσθέτει ακόμη ότι όσον αφορά τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Αποστόλου για τους άτυπους φροντιστές, το θέμα αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία παρέχεται δικαίωμα σε εργαζόμενο να λαμβάνει άδεια φροντίδας, χωρίς απολαβές, πέντε εργάσιμων ημερών ετησίως, η οποία είναι δυνατό να λαμβάνεται εφάπαξ ή τμηματικά.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι ως «φροντιστής» ορίζεται ο εργαζόμενος που παρέχει προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, ο οποίος είναι «φροντιστής», να ζητήσει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας, ενώ, παράλληλα, περιλαμβάνονται πρόνοιες, οι οποίες παρέχουν προστασία από την απόλυση, τη δυσμενή μεταχείριση, για την προστασία του συνεχούς της απασχόλησης, σε εργαζόμενο που εξασκεί το δικαίωμά του να λάβει άδεια φροντίδας.

Προστίθεται ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόνοια με την οποία παρέχεται ατομικό δικαίωμα σε εργαζόμενο γονέα που έχει παιδί μέχρι οκτώ ετών, για γονική άδεια διάρκειας 18 εβδομάδων εκ των οποίων για τις οκτώ εβδομάδες ο γονέας θα λαμβάνει επίδομα γονικής άδειας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τις ίδιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις που δίδονται τα επιδόματα για βραχυπρόθεσμες παροχές από το εν λόγω Ταμείο.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα