ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επανεξελέγη στην Προεδρία ΚΕΦΕΑ ο Κ. Μικέλλης- Στόχος η πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα

01 Φεβρουαρίου 2024, 11:24

images

Ο Κυριάκος Μικέλλης, επικεφαλής της Pfizer σε Κύπρο και Μάλτα, επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), για περίοδο δύο ετών.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου ΔΣ, είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και τις καινοτόμες θεραπείες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μικέλλης, τόνισε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ένωσης παραμένει η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης και επιλογής των ασθενών στην καταλληλότερη για κάθε περίπτωση θεραπεία, με έμφαση στις καινοτόμες.

Υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας και της αγαστής συνεργασίας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μικέλλης, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η περαιτέρω καθυστέρηση της υλοποίησης όλων των προνοιών του μνημονίου συναντίληψης που η φαρμακευτική Βιομηχανία υπέγραψε με το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, δημιουργεί συνθήκες ανησυχίας και αμφισβήτησης στους παροχείς για την επόμενη μέρα.

Πεποίθηση της ΚΕΦΕΑ είναι πως όλα τα φάρμακα θα πρέπει να είναι εγκαίρως διαθέσιμα εντός του ΓεΣΥ για κάλυψη των αναγκών των ασθενών, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη.

Εξίσου σημαντική, είναι η ορθή κατανομή των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, η επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες υγείας, στη βάση των διεθνών δεδομένων και βέλτιστων πρακτικών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.

«Η ΚΕΦΕΑ», διαμήνυσε ο κ. Μικέλλης, «προσβλέπει να συνεχίσει την συνεργασία της με όλους τους αρμόδιους φορείς, εκτιμώντας ότι  μέσα από την ενεργό εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών σ’ ένα ειλικρινή διάλογο, θα μπορέσουν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υφίστανται, πάντα με γνώμονα τη δημιουργία ενός ισότιμου και διαφανούς επιχειρησιακού περιβάλλοντος που θα δίνει τη δυνατότητα παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, στους ασθενείς».

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα