ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα χωρών στις κατηγορίες Α και Β

03 Ιουλίου 2020, 19:21

images

Σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών, ως προς τη νόσο COVID-19, προχώρησε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αξιολόγηση στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων. Η κατηγοριοποίηση αυτή έχει ισχύ στις 6 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην Κατηγορία Α με τις χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση κατατάσσονται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Φινλανδία.
 
Από τα μέλη της Ζώνης Σένγκεν κατατάσσονται η Ελβετία, η Ισλανδία, η Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, ενώ από τις Τρίτες Χώρες, στην κατηγορία περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα.
 
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους). Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19.
 
Όσον αφορά την Κατηγορία Β με τις χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α, σε αυτή περιλαμβάνονται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Τσεχία.
 
Στην  ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται από τα μικρά κράτη η Ανδόρα, το Μονακό, η Πόλη του Βατικανού και το Σαν Μαρίνο, ενώ από Τρίτες Χώρες η Γεωργία, η Ουρουγουάη και η Σερβία.
 
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.
 
Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.
 
Όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.
 
Έχει αποφασιστεί ότι εφόσον συνεχιστεί η σταδιακή βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενταχθεί και αυτό στην κατηγορία Β από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση, η κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών, προστίθεται. Σημειώνεται τέλος ότι στην σχετική κατηγοριοποίηση των χωρών έχει ληφθεί υπόψη η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ημερομηνίας 30 Ιουνίου, για την προοδευτική και συντονισμένη άρση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα