ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΠΑ: Αθέμιτες πρακτικές για εμβόλιο κατά μηνιγγιτιδόκοκκου

02 Αυγούστου 2023, 10:25

images

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση των εταιρειών Pfizer Hellas Cyprus, Phadisco αναφορικά με πρόστιμο που τους επιβλήθηκε σε σχέση με αθέμιτες πρακτικές για εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Αντικείµενο της υπόθεσης ήταν η καταγγελία που υπέβαλε η εταιρεία Άκης Παναγιώτου & Υιός Λτδ στην Επιτροπή στις 07/10/2005 εναντίον της Pfizer Hellas Cyprus Branch για παράβαση του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου, ως ίσχυε τότε, που αφορούσε την προώθηση με αθέμιτο τρόπο εκ μέρους της, του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Meningitec.

Συγκεκριμένα, είχε καταγγελθεί ότι η Pfizer Hellas Cyprus Branch  πρόσφερε με την αγορά του εμβολίου Prevenar inj.0.5ml, δωρεάν ανάλογη ποσότητα του έτερου εμβολίου Meningitec.

Στις 23/03/2006, η καταγγέλλουσα εταιρεία υπέβαλε συμπληρωματική καταγγελία εναντίον της Phadisco Ltd, η οποία αποτελούσε την εταιρεία διανομής των προϊόντων της Pfizer Hellas Cyprus Branch στην Κύπρο και είχε την ευθύνη για την εμπορική προώθηση των προϊόντων της εταιρείας.

Η Επιτροπή με την απόφασή της έκρινε πως οι καταγγελλόμενες εταιρείες το 2005 καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην αγορά του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, αφού προσπαθούσαν να διεισδύσουν με αθέμιτο τρόπο στην αγορά του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Συνεπώς, αναφέρεται, «η πολιτική εκπτώσεων που ακολουθήθηκε από αυτές συνιστούσε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στην αγορά του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, καθότι προσπαθούσαν με πολιτική, η οποία δεν στηρίζετο σε αντικειμενικά οικονομικό λόγο, να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αγορά του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου».

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ομόφωνα έκρινε ότι η εν λόγω πρακτική παραβιάζει τις πρόνοιες του νόμου.

Αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του νόμου, η Επιτροπή είχε επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ύψους €206,168 στην Phadisco Ltd και διοικητικό πρόστιμο ύψους €8,234 στην Pfizer Hellas Cyprus Branch.

Ο ουσιώδης χρόνος της καταγγελίας αφορούσε τα έτη 2004 και 2005.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή με την απόφασή της ημερομηνίας 12/04/2013 είχε ομόφωνα αποφασίσει ότι στοιχειοθετείται παράβαση του νόμου από μέρους καταγγελλόμενων εταιρειών Pfizer Hellas Cyprus Branch και Phadisco Ltd με την επιβολή ποσοτικών εκπτώσεων (δωρεάν εμβόλια Meningitec) σύμφωνα με τον όγκο των αγοραζόμενων ποσοτήτων εμβολίων Meningitec και Prevenar, η οποία αφορούσε τη χορήγηση δωρεάν εμβολίων Meningitec, είτε με την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας Meningitec, είτε με την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας του εταίρου εμβολίου Prevenar για το 2005.

Σχετικά Άρθρα