ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επ. Περιβάλλοντος: Ολοκληρωμένη προσέγγιση για αντιμετώπιση ναρκωτικών

23 Ιουνίου 2023, 17:46

images

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει την πρόληψη, τη θεραπεία και την ενημέρωση, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην δήλωσή της η κ. Παναγώτου αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση του κοινού για τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών στην υγεία μας, αλλά και στο περιβάλλον. «Πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την παγκόσμια πρόκληση».

Με την ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων, την παροχή προσιτής και ποιοτικής θεραπείας για τους εξαρτημένους και την ενθάρρυνση της έρευνας για νέες μεθόδους αντιμετώπισης, πρόσθεσε, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των ναρκωτικών τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.

Η κ. Παναγιώτου κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε για το πρόβλημα των ναρκωτικών και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για την αντιμετώπισή του.

«Μαζί, μπορούμε να προωθήσουμε μια πιο υγιή και βιώσιμη κοινωνία, προστατεύοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον που μας περιβάλλει. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο μέλλον, όπου η υγεία, η ευημερία και η αειφορία του περιβάλλοντος θα είναι προτεραιότητες για όλους μας», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι οι παράνομες καλλιέργειες παραβιάζουν δασικές περιοχές και ευπαθή οικοσυστήματα, οδηγώντας σε αποψίλωση δασών και στην απώλεια βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με δεδομένα που παρατίθενται στην έκθεση του UNODC, συμπληρώνει, «Σε δύο περιοχές στην Κολομβία, η παράνομη καλλιέργεια κοκαΐνης, έχει προκαλέσει, άμεσα ή έμμεσα το 43 έως 58% της συνολικής αποψίλωσης σε αυτές τις περιοχές».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, στην έκθεση σημειώνεται ότι, «οι εκτιμώμενες συνολικές απορροές άνθρακα της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης ανέρχονται σε 8,9 εκατομμύρια τόνους CO2 έτος, που αντιστοιχούν στη μέση εκπομπή περισσότερων από 1,9 εκατομμυρίου βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για ένα έτος ή σε κατανάλωση περισσότερων από 3,3 δισεκατομμυρίων λίτρων ντίζελ». Επιπλέον, αναφέρει, η παραγωγή ναρκωτικών συνοδεύεται από τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα, με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους και των υδάτων.

Σχετικά Άρθρα