ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επ. Ισότητας: Δεν εφησυχάζουμε για χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

15 Δεκεμβρίου 2023, 14:41

images

H Κύπρος έχει καταφέρει να μειώσει το χάσμα στο 9.7%, και βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, όμως δεν εφησυχάζουμε, τόνισε η Επίτροπος για την Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε ομιλία της στην τελετή βράβευσης του Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων.

Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως ένα θεσμό που εδραιώθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο κι έχει ως στόχο την προαγωγή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον χώρο εργασίας.

Ουσιαστικά, είπε, αποτελεί ένα θεσμό, μέσω του οποίου, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν πως είναι έμφυλα ευαίσθητες, ή / και να προωθήσουν έμφυλες δράσεις, ώστε να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον  όπου γυναίκες και άντρες αντιμετωπίζονται ισότιμα, με ίσες ευκαιρίες στον χώρο εργασίας τους.

Λέγοντας ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να μειώσει το χάσμα στο 9.7%, και βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, η κ. Χριστοδούλου τόνισε πως «δεν εφησυχάζουμε, αφού παρά τα σημαντικά βήματα προόδου προς την ορθή κατεύθυνση, αναγνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις στον χώρο εργασίας όπως και ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων στα λεγόμενα ‘ανδροκρατούμενα’ και ‘γυναικοκρατούμενα’ επαγγέλματα, με τα πρώτα να πληρώνονται πολύ περισσότερο».

Αναγνώρισε πως η Κυβέρνηση χρειάζεται ακόμα πολύ έργο, για να επιταχυνθεί η προώθηση της ισότητας των φύλων όπως και η εμπέδωση κουλτούρας της ισότητας των φύλων, για να προσθέτει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, το Γραφείο μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προχωράμε στη διαμόρφωση νέων και  στοχευμένων πολιτικών, τόσο στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, αλλά και πέραν της Στρατηγικής».

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η ισότητα των φύλων, αφορά άνδρες και γυναίκες, αφορά την κοινωνία ολόκληρη και αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή και αξία», πρόσθεσε.

Συνεχάρη όλες τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα και εύχομαι να συνεχίσουν τις καλές πρακτικές που οδηγούν και διασφαλίζουν την ισοτιμία μεταξύ γυναικών και ανδρών στους χώρους εργασίας και να παραμείνουν παράδειγμα προς άλλες επιχειρήσεις. Το Γραφείο μας, είναι στη διάθεση σας για συνεργασία και για περαιτέρω δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

«Οι προσπάθειες σας, συμβάλουν στις δικές μας προσπάθειες και είναι μια σχέση αμφίδρομη, αφού και οι δικές μας προσπάθειες, συμβάλουν στις δικές σας και θέλουμε ολιστικά να δρούμε για τον κοινό μας στόχο, αυτόν της επίτευξης της ισότητας των φύλων στον χώρο εργασίας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα