ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνικό Πρόγραμμα αξιολόγησης φυσικής κατάστασης παιδιών και εφήβων

17 Οκτωβρίου 2022, 11:14

images

Σάρκα και οστά παίρνει το πολύ-αναμενόμενο Εθνικό Πρόγραμμα αξιολόγησης φυσικής κατάστασης παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας Μέσης Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης – CyFit» το οποίο εφαρμόζεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Η έναρξη της πιλοτικής φάσης του Έργου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, με την επιμόρφωση είκοσι πέντε (25) εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, σε εγκαταστάσεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Το θεωρητικό μέρος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΚΟΑ και στη συνέχεια, το πρακτικό μέρος, στο Πολυπροπονητήριο Ευάγγελος Φλωράκης. Οι εκπαιδευτικοί θα εφαρμόζουν τις μετρήσεις, με εξοπλισμό ίδιων προδιαγραφών που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής μία φορά ετησίως.

Τα δεδομένα των μετρήσεων θα καταγράφονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα CyFit (η οποία αναπτύσσεται παράλληλα με το πρόγραμμα) και στη συνέχεια θα τυγχάνουν στατιστικής, επιστημονικής αξιολόγησης με σκοπό τη δημιουργία εύχρηστων προτύπων για κάθε παράμετρο της φυσικής κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας "το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του συνόλου των μαθητών και μαθητριών ηλικίας 12-18 ετών ώστε να δημιουργηθεί μια έγκυρη βάση δεδομένων για το επίπεδο φυσικής κατάστασης των παιδιών της Κύπρου καθώς και η σύνδεση με τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των παιδιών".

Το Έργο Αριστοτέλης – CY FIT θα αποτελέσει το εφαλτήριο – αφού για πρώτη φορά θα υπάρξουν ερευνητικά δεδομένα συγκρίσιμα και σταθμισμένα επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού - για σύγκριση της φυσικής κατάστασης των παιδιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με παιδιά των ίδιων ηλικιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύγκριση παρόμοιων προγραμμάτων φυσικής κατάστασης, διατροφικών συνηθειών και επιπέδων φυσικής δραστηριότητας καθώς και σύγκριση με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επιπλέον, η αξιολόγηση των δεδομένων θα οδηγήσει στη δημιουργία ατομικών και εθνικών παρεμβάσεων για μείωση της παχυσαρκίας και της υποκινητικότητας.

Την επιστημονική υποστήριξη και υλοποίηση του Έργου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Frederick με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από διαδικασία ανοιχτής ευρωπαϊκής προσφοράς. Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Frederick, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής μέσω του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής μέσω του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών (Mobile Devices Laboratory) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από πλευράς Yπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) την υλοποίηση του Έργου έχει αναλάβει η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Γραφείο Επιθεώρησης Φυσικής Αγωγής.

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyFit  θα έχουν πρόσβαση μαθητές/τριες για να παρακολουθούν την εξέλιξη  των δεικτών τους σε βάθος χρόνου και να παίρνουν συμβουλές για βελτίωση της υγείας τους. Οι γονείς/κηδεμόνες θα έχουν την ευχέρεια να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας των παιδιών τους, οι εκπαιδευτικοί να εντοπίζουν ταλέντα κ.ο.κ.

Μετά τον πρώτο κύκλο συλλογής δεδομένων ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για την πιλοτική φάση, η πρώτη επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων αναμένεται στις αρχές του 2023.

Σχετικά Άρθρα