ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνικό Δίκτυο για επιδημιολογική επιτήρηση ιών αναπνευστικού συστήματος

28 Φεβρουαρίου 2023, 11:13

images

Τη λειτουργία Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Νοσηρότητας Sentinel για την επιδημιολογική επιτήρηση ιών του αναπνευστικού συστήματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΕΕ&ΕΛΝ) στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του υφιστάμενου συστήματος επιτήρησης, προχωρεί σε σημαντική αναβάθμιση στη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων μέσω ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Πρωταρχικός στόχος του δικτύου είναι η επιτήρηση των ιών του αναπνευστικού συστήματος (γρίπη, SARS-CoV-2, RSV) ώστε να καθίσταται εφικτή η μελέτη της εποχικότητας των ιών αυτών και παράλληλα να επιτυγχάνεται η ανίχνευση και έγκαιρη προειδοποίηση ενδεχόμενων επιδημικών εξάρσεων στη χώρα μας.

Επιπλέον τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για την λήψη μέτρων δημόσιας υγείας σε πραγματικό χρόνο καθώς και για τη χάραξη μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός θετικών στη γρίπη βιολογικών δειγμάτων που προκύπτουν από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας, αποστέλνονται χωρίς προσωπικά στοιχεία στα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Γρίπη, με σκοπό την παραγωγή του εμβολίου της γρίπης για την επόμενη χρονιά, που θα συμπεριλαμβάνει παραλλαγές του ιού που επικράτησαν στη χώρα μας.

Ακόμη, στο δίκτυο θα συμμετέχουν εθελοντικά ως Ιατροί-Παρατηρητές, Προσωπικοί Ιατροί (ΠΙ) ενηλίκων και παιδιών από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Οι Ιατροί-Παρατηρητές θα δηλώνουν σε εβδομαδιαία βάση, μέσω του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΜΕΕ&ΕΛΝ σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον αριθμό των περιστατικών οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που διέγνωσαν.

Επιπρόσθετα οι Ιατροί-Παρατηρητές θα παραπέμπουν αριθμό ασθενών με συναφή συμπτωματολογία για δωρεάν εργαστηριακή εξέταση RT-PCR για τους ιούς γρίπης, SARS-CoV-2 και RSV.

Προστίθεται ότι η δειγματοληψία θα γίνεται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ https://bit.ly/40hdScx και η εργαστηριακή εξέταση θα διενεργείται στο Μικροβιολογικό εργαστήριου του Γ.Ν. Λευκωσίας.



Σχετικά Άρθρα