ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης για τον σακχαρώδη διαβήτη

16 Ιουνίου 2022, 15:00

images

Εφτασέλιδο έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας για την Εθνική Στρατηγική για τον σακχαρώδη διαβήτη, κατατέθηκε στην Επιτροπή Υγείας σήμερα, σε συνέχεια της συζήτησης για τα προβλήματα περίθαλψης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και την εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο ΓεΣΥ.

Από το 2016 ολοκληρώθηκε από το υπουργείο η στρατηγική, ενώ με την πρώτη εποπτεία της συμβουλευτικής ειδικής επιτροπής του υπουργείου λήφθηκαν δράσεις πρόληψης. Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε κοστολόγηση δράσεων και χρονοδιάγραμμα, με την εμπλοκή όλων των φορέων.

Όσον αφορά, την ένταξη των ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο ΓεΣΥ που έπρεπε να γίνει από τον ΟΑΥ, το υπουργείο θα διεκπεραιώσει το εγχείρημα μετά από παράκληση των ασθενών στο Μακάριο Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Στα δύο νοσοκομεία θα διατεθούν αυτόματες συσκευές μέτρησης σακχάρου και αναμένεται να διατεθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για το ζήτημα των αντλιών ινσουλίνης, η διαδικασία έχει σταματήσει λόγω νομικών διαδικασιών με την προσφορά.

Εισήγηση από το υπουργείο και των μελών της επιτροπής, ήταν να βρεθεί τρόπος επίλυσης για τις αντλίες, με προτεινόμενη εισήγηση τη λήψη επιδόματος προς τους ασθενείς.

Στο ζήτημα για το αρχείο του διαβήτη που τέθηκε σε προηγούμενη συνεδρία, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε, ότι από την πιλοτική συλλογή που διατηρείται αυτή τη στιγμή θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική συλλογή για το μέλλον.

Στις σχολικές δράσεις για παιδιά με διαβήτη, γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου για τον διαχειρισμό επεισοδίου. Γίνονται εκπαιδεύσεις στους εκπαιδευτικούς, σημειώθηκε, ενώ υπάρχουν και οι σχολικοί συνοδοί.

Ελλείψεις στο θέμα εκπαίδευσης στα σχολεία υπέδειξε ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, αναφέροντας ότι γίνεται μόνο ένα συνέδριο τον χρόνο στους εκπαιδευτικούς.

Από μεριάς του ο ΟΑΥ, αναφέρθηκε από την Γνώσια Αχνιώτη ότι εντός του Ιουνίου θα μπουν νέα φάρμακα για τον διαβήτη στο σύστημα, ενώ αναγνωρίστηκε η ανάγκη να μπουν οι συσκευές στο σύστημα υγείας.

Η κ. Αχνιώτη αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που επηρέασαν τον οργανισμό για τις εγγραφές φαρμάκων, όπως οι προσφορές από εταιρείες και το Brexit.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα