ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνική στρατηγική για την πρόληψη των αυτοκτονιών

03 Οκτωβρίου 2023, 12:52

images

Tην ολοκλήρωση της συγγραφής της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη των αυτοκτονιών , ανακοίνωσε η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας  Δρ. Άννα Παραδεισιώτη, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα τις «Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές, Πρόληψη και Αντιμετώπιση».

«Είμαστε στη φάση όπου οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας δημιουργούν το πλάνο, ούτως ώστε κάθε υπηρεσία και φορέας και Υπουργείο να βάλει το δικό του ουσιαστικό λιθαράκι στην υλοποίησή του μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Η αυτοκτονία είναι μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 15-18.

Η κοινωνία και η πολιτεία δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες, τόνισε ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη δράσεων για ενίσχυση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού , Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.

«Οι αυτοκτονίες μπορεί να προληφθούν. Μιλώντας ανοιχτά για το θέμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που υποφέρουν από μια βαθιά οδύνη να επικοινωνήσουν, να αναζητήσουν και να λάβουν βοήθεια» πρόσθεσε.

Πως διαχειριζόμαστε την κατάσταση

 Αφετηρία, τόνισε ο Δρ Φελλάς,  είναι ο δικός μας εσωτερικός κόσμος.

«Να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας από εμάς τείνει να αρνείται τα επώδυνα μέρη των εμπειριών του: τις απογοητεύσεις, τις πληγές, τα τραύματα, το πένθος, το τραύμα, το κενό και την οδύνη που μας έχουν προκαλέσει πόνο και για τα οποία νιώθουμε εύλογα θυμό».

Σύμφωνα με τον Δρ Φελλά, κατανοώντας τον δικό μας ψυχικό κόσμο, και σπάζοντας το ταμπού αλλά και να «τολμούμε να ζητούμε βοήθεια από τους ειδικούς για να φτάσουμε στην αυτογνωσία, και ως σύνολο πλέον θα επιτύχουμε την  πολιτισμική αλλαγή της κατανόησης. Μια ευρύτερη πολιτισμική αλλαγή αυτού του είδους θα σήμαινε ότι λιγότερα άτομα θα αισθάνονταν την ανάγκη να στρέψουν το θυμό τους προς τα μέσα, όπου το σώμα γίνεται ο αποδέκτης των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών τους», τόνισε. 

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα