ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενώπιον Υπουργικού ο οδικός χάρτης για πανδημία

29 Αυγούστου 2022, 07:20

images

Ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής επικυρώνουν αύριο τον οδικό χάρτη για τη διαχείριση της πανδημίας, βάσει του οποίου θα κινούνται τους επόμενους μήνες εάν υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού.

Την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας κατέγραψαν τις εισηγήσεις τους, τις οποίες και απέστειλαν στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και αύριο θα συνέλθουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, ώστε να θέσουν τις τελευταίες πινελιές στον οδικό χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει δράσεις με στόχο την προστασία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο οδικός χάρτης θα τεθεί προς έγκριση την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, δεν τίθεται θέμα για λήψη μέτρων, διότι δεν το επιβάλλει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται και στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται εντούτοις, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ισχύος 48 ωρών, όπως επίσης και η χρήση της προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 12 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 19 έως τις 26 Αυγούστου ανιχνεύτηκαν 2.154 θετικά περιστατικά του κορωνοϊού από 60.841 διαγνωστικές εξετάσεις και με το ποσοστό θετικότητας να έχει μειωθεί στο 3,54%.

Την ίδια ώρα όμως, μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς άλλοι 16 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου, εκ των οποίων οι 15 την περασμένη βδομάδα.

Πρόκειται για εννέα άνδρες ηλικίας 78 με 99 ετών και εφτά γυναίκες από 65 έως 90 ετών, με τον αριθμό των θανάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα να φτάνει τους 1.168.

Στο μεταξύ, το μέτρο για «test to stay», το οποίο είχε αξιοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα για έλεγχο των επαφών των μαθητών και μείωση της διασποράς του ιού εντός των σχολικών χώρων, για την ώρα φαίνεται ότι παραμένει στο συρτάρι.

Το μεγάλο στοίχημα η επιστροφή στα σχολεία 

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, το μεγαλύτερο στοίχημα τη δεδομένη στιγμή θεωρείται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αλλά και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν σε αυτά. Η εισήγηση για προσκόμιση 48ωρου rapid test από μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, φαίνεται να έχει κλειδώσει, ενώ στο τραπέζι έχουν τεθεί και τα μέτρα που θα ισχύσουν εντός των σχολικών μονάδων, με τη μάσκα να παραμένει για τα Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς υπάρχει η απόφαση για υποχρεωτική χρήση από όλα τα άτομα άνω των 12 ετών στους εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένη από τον γενικό πληθυσμό.

Στο τραπέζι η δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου 

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έστειλε επιστολή προς τους 27 υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών μέσω της οποίας ζητά όπως γίνουν συγκεκριμένα προληπτικά βήματα ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου. Τα μέτρα που εισηγείται η Επίτροπος Κυριακίδου μέσω της Κομισιόν για τους χειμερινούς μήνες, περιλαμβάνουν τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης στα άτομα άνω των 60, καθώς και για άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα επισημαίνει, πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την επιστροφή στα σχολεία και στους χώρους εργασίας μετά το πέρας του καλοκαιριού, διατηρώντας την επιλογή της επιβολής μέτρων όπως την τήρηση αποστάσεων και τις προστατευτικές μάσκες.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα