ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντός Ιουλίου προσχέδιο νομοσχεδίου για ακτινοδιαγνωστικά κέντρα

07 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Στις 23 Ιουλίου 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη λειτουργία ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, σύμφωνα με την υπουργό υγείας Πόπη Κανάρη, αφού έχει ανατεθεί σε νομικό σύμβουλο η σύνταξή του.

Η κ. Κανάρη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αναφέρει ότι στις 24 Απριλίου 2023 το υπουργείο έχει αναθέσει σε νομικό σύμβουλο τη σύνταξη νομοθεσίας για τη λειτουργία ακτινοδιαγνωστικών κέντρων.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά την ολοκλήρωση του προσχεδίου νομοσχεδίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23/7/2023, αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα ακολουθηθούν όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, πριν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση.

Όπως αναφέρει η κ. Κανάρη, το νομοσχέδιο θα καλύπτει τους όρους και τις διαδικασίες κατά τη διάνοιξη  και λειτουργία τέτοιων ιατρικών διαγνωστικών κέντρων /εταιρειών.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο αναφέρει ότι το νομοσχέδιο θα αφορά σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των όρων και διαδικασιών λειτουργίας τους, όπως οι ακτινολογικές πράξεις, το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και για τον ποιοτικό τους έλεγχο.

Ακόμη, θα περιλαμβάνει όρους και προδιαγραφές όπως και κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να διέπουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό ιατρικής απεικόνισης με ιονίζουσες και μη ιονίζουσες ακτινοβολίες που θα χρησιμοποιούν τα ΑΔΚ.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω όροι και προδιαγραφές θα καλύπτουν τον έλεγχο των ΑΔΚ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοπροστασίας.

Το θέμα της λειτουργίας διαγνωστικών κέντρων στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΓεΣΥ και του σχεδιασμού σχετικού νομοσχεδίου συζητήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στην οποία αναφέρθηκε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα