ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντός 2022 η ανέγερση Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου

07 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (The Cyprus Cancer Research Institute – CCRI).

Σημειώνεται ότι το CCRI ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του τον Ιούλιο 2019 με το διορισμό του 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και μέχρι την ολοκλήρωση των κτηριακών του εγκαταστάσεων το Ινστιτούτο λειτουργεί προσωρινά στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Ακόμη, οι εργασίες ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου ξεκίνησαν στις 22 Ιουνίου 2020 και ήδη βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τη Λευκωσία και αποτελεί κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (ΚΙ) και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου (ΟΚΤΚ), με τη συμμετοχή του Ιδρύματος «Καίτης και Γιώργου Δαυίδ», το οποίο έχει προβεί σε δωρεά για την ανέγερση των κτηριακών  εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου, ύψους €6,6 εκατ.

Επιπρόσθετα, στόχος του CCRI είναι να καταστεί ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο έρευνας για τον καρκίνο, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και μεταφοράς γνώσεων με αντίστοιχα Κέντρα Αριστείας στο εξωτερικό και συνέργειες με άλλα κέντρα στην Κύπρο, ενώ επιδίωξή του είναι και η προσφορά ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων επιστημόνων. 

«Μέσω των σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν, του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που θα αποκτηθεί αλλά κυρίως βάσει μιας ισχυρής διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας, το Ινστιτούτο στοχεύει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο Ερευνητικής Αριστείας σε θέματα καρκίνου, αναδεικνύοντας, με τον τρόπο αυτό, την Κύπρο σε κέντρο έρευνας για τον καρκίνο, καθώς και σε ένα εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ανάμεσα στους βασικότερους σκοπούς του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται:

-Η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στο χώρο της ογκολογίας.

-Η δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου πρωτοποριακής έρευνας στον ευρύτερο τομέα της ογκολογίας.

-Η προσέλκυση και προώθηση της συμμετοχής νέων επιστημόνων στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον ευρύτερο τομέα της ογκολογίας.

-Η προώθηση της επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας ανάμεσα σε κλινικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους ερευνητικούς φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

-Η στήριξη και εποπτεία νέων επιστημόνων μεταδιδακτορικού επιπέδου για τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας  στους σχετικούς τομείς.

-Η συνεργασία με ιατρικά ιδρύματα και οργανισμούς για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας και τη μεταφορά και εφαρμογή νέας επιστημονικής γνώσης και βέλτιστων πρακτικών στον κλινικό χώρο.

-Η προσέλκυση εξωτερικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων και διεπιστημονικών πεδίων έρευνας.

Οι προδιαγραφές του CCRI

Προστίθεται ότι το κτήριο του CCRI, συνολικού εμβαδού 3111 τετραγωνικών μέτρων, θα φέρει το όνομα «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Pinedo» και θα ανεγερθεί με δαπάνες του ιδρύματος “Γιώργου και Καίτης Δαυίδ” εις μνήμη της κόρης τους που πέθανε από καρκίνο.

Επίσης, το έργο αποτελεί την Α’ Φάση της κτιριακής υποδομής του Ινστιτούτου και θα ανεγείρεται πλησίον της δυτικής εισόδου της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Ήδη στο CCRI λειτουργούν οκτώ ερευνητικές ομάδες σε διάφορα ερευνητικά σε σχέση με τον καρκίνο προγράμματα και τρεις θεσμικές ομάδες, οι οποίες προέρχονται από τους τρείς ιδρυτικούς οργανισμούς του Ινστιτούτου (ΠΚ, ΟΚΤΚ, ΚΙ), άρχισαν τις εργασίες τους το 2021, με έξι ερευνητικά έργα.

Επιπλέον, η πρώτη διεθνής ερευνητική ομάδα του CCRI, της οποίας ηγείται ο Καθηγητής Γιώργος Βασιλείου από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, άρχισε να εργάζεται τον Μάρτιο του 2021 και εστιάζει την έρευνα της στη μελέτη αιματολογικών κακοηθειών.

Παράλληλα, λειτουργούν τέσσερις ερευνητικές ομάδες, οι οποίες επιλέγηκαν μετά από αξιολόγηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Χρηματοδότησης "Bridges in Research Excellence". Οι εργασίες των ομάδων αυτών ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα