ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντοπίστηκαν βλαβερά χημικά σε προϊόντα να διατίθενται διαδικτυακά στην ΕΕ

06 Φεβρουαρίου 2024, 06:39

images

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας  ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικίνδυνα προϊόντα μεταξύ αυτών και παιδικά παιγνίδια που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, που θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές και τα οποία στην πλειονότητα τους διατίθενται διαδικτυακά.

Πρόκειται για κοσμήματα χωρίς επωνυμία, που διατίθενται διαδικτυακά, εντοπίστηκαν στην αγορά της Σουηδίας και περιέχουν Κάδμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο. Προσθέτει ότι το Κάδμιο είναι χημική ουσία επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, διότι συσσωρεύεται στο σώμα και μπορεί να βλάψει τα νεφρά και τα οστά.

Τιάρα με κωδικό D 8302, που  διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις Μόλυβδου, που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, συσσωρεύεται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικότητα και να επηρεάσει τα θηλάζοντα ή αγέννητα παιδιά.  

Πλαστικός τροχός επωνυμίας «AB Wheel» και με κωδικό 20210601, που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και Φθαλικό δι- ισοδιβουτυλεστέρα (DΙΒP)  σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Πλαστικές παντόφλες επωνυμίας «Aerosoft" που διατίθενται διαδικτυακά, εντοπίστηκαν στην αγορά της Σουηδίας και περιέχουν τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και Φθαλικό δι- ισοδιβουτυλεστέρα (DΙΒP)  σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Παιδικό παιχνίδι μπάνιου χωρίς στοιχεία αναγνώρισης, που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και Φθαλικό δι- ισονονυλτύλεστερα (DΙΝP)  σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Τσαντάκι καλλυντικών επωνυμίας «We Care Icon» και με κωδικό DO238050003 που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος .

Πλαστικές παντόφλες επωνυμίας «CMW» και κωδικό WS1437, που εντοπίστηκαν στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχουν την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Παιδικό σχοινάκι επωνυμίας «Toorx» και με κωδικό 8029975990774 που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Πλαστική κούκλα επωνυμίας «Beauty» και με κωδικό 8027456635480, κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβενίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Πλαστική κούκλα επωνυμίας «FASHION DOLL» και με κωδικό 526, κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβενίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Μπρασελέ ρολογιού επωνυμίας «Elise&Lise» με κωδικό 330342, που εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο (ουσία η οποία είναι ισχυρός ευαισθητοποιητής και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα. Επίσης περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις Μόλυβδου (ουσία επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία).  

Όργανο γυμναστικής επωνυμίας «Wrange», που εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας και περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι ταξινομούνται είτε ως καρκινογόνοι είτε ως μεταλλαξιογόνοι και τοξικοί για την αναπαραγωγή, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. 

Μπάλα μασάζ επωνυμίας «Massage Yoga Ball»  με κωδικούς B230310043312 και KJ2023020911, που προϊόν διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. Επίσης περιέχει υπερβολική ποσότητα χλωριωμένων παραφινών μικρής αλυσίδας, ουσίες οι οποίες παραμένουν στο περιβάλλον και είναι τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς και την ανθρώπινη ζωή.  

Κασετίνα επωνυμίας «Tillbehör», που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει στο πλαστικό υλικό του, την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. Επίσης περιέχει υπερβολική ποσότητα χλωριωμένων παραφινών μικρής αλυσίδας, ουσίες οι οποίες παραμένουν στο περιβάλλον και είναι τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς και την ανθρώπινη ζωή.  

Περιδέραιο επωνυμίας «Tinka Best Friends» με κωδικό 7036578035062, που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις Μόλυβδου. Ο Μόλυβδος είναι ουσία επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, συσσωρεύεται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικότητα και να επηρεάσει τα θηλάζοντα ή αγέννητα παιδιά.  

Κασετίνα επωνυμίας «Kevin & Sasa Crafts», που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και Φθαλικό δι- ισοδιβουτυλεστέρα (DΙΒP)  σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος. Επίσης περιέχει υπερβολική ποσότητα χλωριωμένων παραφινών μικρής αλυσίδας, ουσίες οι οποίες παραμένουν στο περιβάλλον και είναι τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς και την ανθρώπινη ζωή.  

Πλαστική μπάλα θαλάσσης επωνυμίας «ANDAR» και με κωδικό AR21779, κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και Φθαλικό δι- ισοδιβουτυλεστέρα (DΙΒP)  σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Πλαστικές φιγούρες επωνυμίας «Frozen 2» και με κωδικό 20210601, που είναι απομίμηση, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και Φθαλικό δι- ισοδιβουτυλεστέρα (DΙΒP)  σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.  

Μπάλα γυμναστικής επωνυμίας «Fitforce» και με κωδικό 2000002446910, που διατίθεται διαδικτυακά, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Διακοσμητικό μαλλιών επωνυμίας «Amanda B» και με κωδικό 6420254325, κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φιλανδίας  και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο (ουσία η οποία είναι ισχυρός ευαισθητοποιητής και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα.  

Σχετικά Άρθρα