ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έντονη ανησυχία ΟΣΑΚ για ΤΑΕΠ νοσηλευτηρίων ΟΚΥπΥ

06 Απριλίου 2023, 14:44

images

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε ότι αφορά τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Όπως αναφέρει η ΟΣΑΚ σε ανακοίνωσή της, η κατάσταση στα ΤΑΕΠ δεν έχει αλλάξει καθώς «εδώ και χρόνια είμαστε θεατές στο ίδιο ακριβώς έργο».

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι «πρωταγωνιστές», αναφέρει, «οι οποίοι προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά επί της ουσίας η κατάσταση δεν αλλάζει».

Η έντονη ανησυχία της ΟΣΑΚ επανέρχεται λόγω των παραιτήσεων γιατρών από το ΤΑΕΠ Πάφου, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου Πάφου, απασχολεί ΟΚΥπΥ και υπουργείο υγείας εδώ και χρόνια, με παρόμοια ζητήματα.

Η έρευνα του 2019

Πρόσθετα, η ΟΣΑΚ επαναφέρει την έρευνα του 2019 που ζητήθηκε από τον τότε υπουργό υγείας και νυν υπουργό εξωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με αφορμή την παραίτηση δύο Ελλαδίτων γιατρών από το ΤΑΕΠ Πάφου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο γιατροί παραιτήθηκαν λόγω bulling που δέχθηκαν από συναδελφούς τους στο ΤΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, το πόρισμα της έρευνας δεν έγινε ποτέ γνωστό στους εμπλεκόμενους, με τον τότε υπουργό υγείας να διαμήνυσε ότι το συμβάν έπρεπε να εξετάσει ο ΟΚΥπΥ καθώς «δεν γίνεται να βρίσκουμε γιατρούς και να φεύγουν εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου ή κάποιας», αναφέρει η ΟΣΑΚ.

Τα συμβάντα του 2019 σχολιάστηκαν και από τις συντεχνίες γιατρών, υπενθυμίζει η ΟΣΑΚ, οι οποίες σήμερα προειδοποιούν με στάσεις εργασίας και ρίχνουν την ευθύνη στον ΟΚΥπΥ.

Άμεσα απαντήσεις

Από πλευράς της η ΟΣΑΚ, ζητά απαντήσεις και εκφράζει λύπη και ως προς το αποτέλεσμα των συσκέψεων που προηγήθηκαν μεταξύ της υπουργού υγείας Πόπης Κανάρη και του ΟΚΥπΥ για τα προβλήματα των ΤΑΕΠ.

«Δυστυχώς, τα όσα συζητήθηκαν ήταν μια επανάληψη των όσων εδώ και χρόνια συζητούνται μεταξύ υπουργών Υγείας και ΟΚΥπΥ (από το 2019 και μετά) ή διευθύνσεων νοσοκομείων την προ της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας εποχή», αναφέρει.

Επιπλέον, διερωτάται, με βάση πληροφορίες για ενίσχυση των ΤΑΕΠ με γραμματειακό προσωπικό με ρόλο συντονιστή, πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το μέτρο.

Επισημαίνει την επιφυλακτικότητα της ως Ομοσπονδία, λόγω των πολλών παραπόνων πολιτών για χρονοβόρα αναμονή στα ΤΑΕΠ, έως ότου οι διευθύνσεις τμημάτων αποφασίσουν σε ποια ειδικότητα να στείλουν το κάθε περιστατικό.

Ζητά ακόμη ενημέρωση για τυχόν σκέψεις επαναφοράς των ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης για μη επείγοντα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, ένα εγχείρημα το οποίο απέτυχε σύμφωνα με την ΟΣΑΚ.

«Για να πετύχει η λειτουργία αυτών των ιατρείων χρειάζεται σωστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», τονίζει, με δράση από τον ΟΑΥ ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της παραπομπής ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά επείγοντα προβλήματα στα ΤΑΕΠ.

Αυτό μπορεί να γίνεται από τους προσωπικούς γιατρούς, σημειώνει, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το ρόλο και ευθύνη των προσωπικών γιατρών.

Σχετικά με ενέργειες από τον ΟΑΥ, η ΟΣΑΚ προσθέτει ότι ο οργανισμός θα πρέπει να προωθήσει την ολοκλήρωση του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων ώστε αυτά να λειτουργούν και τις μη εργάσιμες ώρες τις καθημερινές.

Εκφράζει ακόμη την άποψη ότι πιθανώς να χρειάζεται ενίσχυση την υπηρεσιών των συγκεκριμένων ιατρείων.

Αναφέρει επίσης ότι «ο ΟΚΥπΥ, οφείλει να αναλάβει επιτέλους το ρόλο που η Πολιτεία του ανέθεσε. Ο ΟΚΥπΥ, παρέπεμψε και την Υπουργό σε εγχειρίδιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια και αφορά την σωστή λειτουργία των ΤΑΕΠ. Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο είναι πλήρες και καλύπτει όλες τις παραμέτρους. Δεν αρκεί όμως, μόνο η ετοιμασία ενός εγχειριδίου. Επιβάλλεται, η παρακολούθηση της κατάστασης και η λήψη μέτρων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, τα όσα περιλαμβάνονται στις οδηγίες δεν εφαρμόζονται».

Στόχος δεν είναι ο εκμηδενισμός των προσπαθειών, ξεκαθαρίζει η ΟΣΑΚ, δηλώνοντας ετοιμότητα για συνδρομή στην όποια πρωτοβουλία με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των ΤΑΕΠ.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα