ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει της Β’ φάσης ΓεΣΥ

22 Νοεμβρίου 2019, 08:15

images

Αγώνα δρόμου διεξάγει ο οργανισμός ασφάλισης υγείας ενόψει της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Οι διεργασίες στο εσωτερικό του οργανισμού πληθαίνουν αφού οι τεχνοκράτες ετοιμάζουν πρωτόκολλα για περιορισμό των καταχρήσεων, προωθούν τις εγγραφές νέων ιατρών στο σύστημα, παρακολουθούν την επιδίκαση των απαιτήσεων των ιατρών και πραγματοποιούν συναντήσεις με όλους τους παροχείς υγείας.

Ο ΟΑΥ πραγματοποιεί τακτές συναντήσεις με τους επαγγελματίες υγείας που θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, όπως διαφαίνεται.

Εκτός από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη δεύτερη φάση του γενικού σχεδίου υγείας θα ενταχθούν και επαγγελματίες υγείας, όπως οι ψυχολόγοι, οι διατροφολόγοι, οι διαιτολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές και οι νοσηλευτές.

Παρά τις τακτές συναντήσεις που πραγματοποιεί ο οργανισμός με την κάθε ειδικότητα, ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί ποιες ακριβώς θα είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ, δεν έχει τεθεί θέμα συζήτησης αναφορικά με τον προϋπολογισμό των ειδικοτήτων αυτών σύμφωνα με τη διευθύντρια του οργανισμού ασφάλισης υγείας Έφη Καμίτση.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά όπως διευκρίνισε η κ. Καμίτση, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης της έναρξης της δεύτερης φάσης. 

 «Η 1η Ιουνίου του 2020 είναι κόκκινη γραμμή, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρόλο που τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεσμένα, θα πρέπει να ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για τη δεύτερη φάση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

 «Βλέπουμε τακτικά τους συνδέσμους επαγγελματιών υγείας και διαμορφώνουμε τώρα το πακέτο για το τι θα καλύπτει το ΓεΣΥ και πως θα λειτουργεί σε σχέση με αυτούς. Ωστόσο δεν έχουμε ακόμη κάτι χειροπιαστό. Δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα πράγματα για να τα ανακοινώσουμε. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», επισήμανε η κ. Καμίτση.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διευθετηθεί και η δεύτερη επίσημη συνάντηση του οργανισμού ασφάλισης υγείας με τον παγκύπριο σύνδεσμο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ώστε να συμφωνηθεί το μνημόνιο συνεργασίας με τις βασικές αρχές της συνεργασίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Όπως δήλωσε προχθές στο YgeiaWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εντατικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ ο διάλογος του ΟΑΥ με κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο χωριστά.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι αυτό που εκκρεμεί είναι να λάβουν την σχετική πρόσκληση από τον ΟΑΥ.

Η κ. Καμίτση επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία χωριστή συνάντηση με κανένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο αφού η διαδικασία που ακολουθείται, όπως είπε, είναι να επιτευχθεί πρώτα η συμφωνία με τον ΠΑΣΙΝ στο γενικό πλαίσιο συνεργασίας και μετά να ξεκινήσουν οι χωριστές συναντήσεις με κάθε νοσηλευτήριο.

Οι απόψεις των ψυχολόγων

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου Δρ. Ελένη Καραγιάννη, οι διαβουλεύσεις με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) και των εκπροσώπων των ψυχολόγων βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο.

Σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό τρόπο και σε θετικό κλίμα συνεργασίας.

Η κ. Καραγιάννη ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια καταληκτική συζήτηση σχετικά με τις χρεώσεις ανά επίσκεψη, τη συμπληρωμή και το πόσες επισκέψεις θα δικαιούται ένας ασθενής ανά έτος.

Διευκρίνισε ότι η ειδικότητα που θα ενταχθεί στο σχέδιο υγείας είναι αυτή της κλινικής ψυχολογίας όπου ο ΟΑΥ έχει αποδεχτεί την ψυχολογική παρέμβαση/θεραπεία στον ασθενή ως δραστηριότητα, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, και άλλες δραστηριότητες υπό διαβούλευση.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτή η ένταξη των ψυχοδιαγνωστικών αξιολογήσεων λόγω οικονομικών περιορισμών και εστίασης στην κυριότερη μορφή υπηρεσιών που παρέχεται στον ιδιωτικό τομέα.

Η κ. Καραγιάννη εξέφρασε την επιθυμία, που είναι και πάγια θέση του συνδέσμου, για ένταξη περισσότερων ειδικοτήτων της ψυχολογίας στο γενικό σχέδιο υγείας οι οποίες προς το παρόν δεν είναι μέσα στον άμεσο σχεδιασμό του ΟΑΥ.

Η πρόεδρος των ψυχολόγων επισήμανε την ανάγκη για επίλυση του θέματος της παραπομπής των ασθενών στους ειδικούς ψυχολόγους και για ποιες ειδικότητες ιατρών θα μπορούν να παραπέμπουν τους ασθενείς αφού, όπως τόνισε, δεν θα είναι δυνατόν να πηγαίνουν αυτόβουλα βάσει της πρακτικής που εφαρμόζεται σήμερα.  

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζεται η συζήτηση για τον πληθυσμό που θα εξυπηρετείται καθώς θέση του ΟΑΥ είναι η παροχή υπηρεσιών να γίνεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή ψυχοπαθολογία.

Έγινε μάλιστα εισήγηση για ένταξη μόνο συγκεκριμένων διαγνώσεων στις κατηγορίες ασθενών που θα λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχολόγου μέσω του ΓεΣΥ. 

Σε καλό δρόμοι οι διατροφολόγοι

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και του συνδέσμου διατροφολόγων και διαιτολόγων Κύπρου, σύμφωνα με την πρόεδρο του συνδέσμου Δρ. Έλενη Ανδρέου.

Η κ. Ανδρέου δήλωσε στο YgeiaWatch ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό αυτή την στιγμή ενώ μόλις σήμερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση τους με τον οργανισμό που αφορούσε το λογισμικό.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί από τον σύνδεσμο και έχουν συμφωνηθεί με τον ΟΑΥ οι δραστηριότητες των κλινικών διαιτολόγων εντός ΓεΣΥ.

Οι δραστηριότητες αυτές σύμφωνα με την κ. Ανδρέου αφορούν στην αξιολόγηση, τη διάγνωση, τους στόχους που τίθενται σε μια θεραπεία, την παρέμβαση των διατροφολόγων.

Για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έκανε λόγο η πρόεδρος, «ο καιρός που απομένει δεν είναι πολύς έτσι προσπαθούμε να πιέσουμε όσο μπορούμε τις διαπραγματεύσεις με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας», είπε η κ. Ανδρέου.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου οι ασθενείς θα μπορούν να παραπέμπονται από όλες τις ειδικότητες ιατρών λόγω της φύσης του προβλήματος του κάθε ασθενούς.

Η φύση του ΓεΣΥ είναι τέτοια όπου εμπίπτουν όλα τα περιστατικά που άπτονται κλινικής αγωγής όπως περιστατικά διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα.

Σε αρχικό στάδιο οι διαβουλεύσεις με φυσιοθεραπευτές 

Όπως δήλωσε στο YgeiaWatch ο πρόεδρος του παγκύπριου συλλόγου φυσιοθεραπευτών Χρίστος Μπάρδης, οι διαβουλεύσεις με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας είναι στο αρχικό στάδιο.  

 «Εάν δεν έχουμε τον προϋπολογισμό στα χέρια μας, τα άλλα θέματα είναι δευτερεύοντα, όπως το σύστημα πληροφορικής και άλλα», ανέφερε.

Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσει με τον ΟΑΥ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φυσιοθεραπευτικού συλλόγου, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιες υπηρεσίες θα προσφέρονται και σε ποιο βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρδη, ο ΟΑΥ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν θα καλύπτει πλήρως την φυσιοθεραπεία ή μερικώς και πόσες συνεδρίες θα καλύπτει.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα