ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντατικοποίηση σχεδίου δράσης για μείωση παραπεμπτικών

30 Μαΐου 2022, 15:49

images

Στην εντατικοποίηση των μέτρων για τη μείωση των αχρείαστων παραπεμπτικών προβαίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μέσω του ειδικού σχεδίου δράσης που κατάρτησε τον περασμένο Μάρτιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο, μια από τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στο Σύστημα, είναι ο μεγάλος αριθμός μη αιτιολογημένων παραπεμπτικών που εκδίδονται από τους προσωπικούς ιατρούς (ΠΙ) προς άλλους παρόχους του ΓεΣΥ.

Στα μέτρα που λαμβάνει ο ΟΑΥ περιλαμβάνεται η εφαρμογή δεικτών απόδοσης που συνδέονται με την αμοιβή των ΠΙ και οι οποίοι αφορούν στη συμπεριφορά των ΠΙ σε σχέση με  τις παραπομπές που εκδίδονται προς τους ειδικούς ιατρούς (ΕΙ).

Επιπλέον, ο ΟΑΥ εξετάζει και τις παραπομπές για εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, εντατικοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι ΠΙ, καθώς και τη διαδικασία λήψης μέτρων προς τους ΠΙ που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Οργανισμού», προστίθεται.

Προωθούνται επίσης και άλλα μέτρα βελτίωσης του θεσμού του ΠΙ, όπως εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών παραπομπής, εκπαιδεύσεις, ηλικιακά κριτήρια συμμετοχής ιατρών στο Σύστημα κ.ο.κ.. 

Ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι η σωστή λειτουργία του θεσμού του ΠΙ είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον σκοπός του είναι η παροχή αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και καθοδήγησης προς τους δικαιούχους για τη λήψη υπηρεσιών που χρειάζονται από τους υπόλοιπους παρόχους του ΓεΣΥ.

«Η σωστή λειτουργία του θεσμού και του συστήματος παραπομπής οδηγεί στην αποφόρτιση των Ειδικών Ιατρών από περιστατικά που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Επιτυγχάνει επίσης την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Συστήματος, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους δικαιούχους που τις έχουν ανάγκη», αναφέρεται.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα