ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντάσσεται στο ΓεΣΥ το ΤΑΕΠ Απολλώνειου νοσοκομείου

14 Απριλίου 2023, 06:00

images

Στο ΓεΣΥ αναμένεται να ενταχθεί το Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών του Απολλώνειου Νοσοκομείου, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και της διεύθυνσης του νοσηλευτηρίου.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου νοσοκομείου στο ΓεΣΥ.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Αντρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι το ζήτημα της ένταξης του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Απολλώνειου νοσοκομείου, έχει κλείσει και αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη επίσημη ανακοίνωση.

Όπως είπε, «εντατικοποιήσαμε τη διαβούλευση αυτή την εβδομάδα και πιστεύω ότι έχουμε κλείσει», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε την τελική επίσημη απόφαση από το Απολλώνειο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η ένταξη αυτή θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, διότι θα ενισχυθεί η Λευκωσία όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες. Πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι αυτή η υπηρεσία που βλέπετε σήμερα στο Απολλώνειο νοσηλευτήριο», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει πρόγραμμα εκεί για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος».

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι εάν ενταχθεί η υπηρεσία ΤΑΕΠ του Απολλώνειου στο ΓεΣΥ, δεν θα ξεκινήσει αμέσως, αλλά θα δοθεί ένα περιθώριο γύρω στους τρεις μήνες για να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.

Στόχος τα ΤΑΕΠ να καλύπτουν όλες τις επαρχίες

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή τα σίγουρα ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ είναι αυτά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε κάθε επαρχία και το ΤΑΕΠ του Mediterranean Hospital στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο ΟΑΥ είχε βάλει ως προτεραιότητα την ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου νοσοκομείου γιατί θα δουλεύει όπως τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ και του Mediterranean, «θα είναι ένα δεύτερο δίχτυ ασφαλείας και θα δουλεύει ως εφημερεύον νοσηλευτήριο. Δηλαδή θα δουλεύει ως σύνολο και όχι μόνο ως ΤΑΕΠ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα ΤΑΕΠ άλλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τα οποία υπήρξαν διαβουλεύσεις, και συγκεκριμένα τον «Άγιο Ραφαήλ» στη Λάρνακα και τον «Ευαγγελισμό» στην Πάφο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν επενδύουμε στον Άγιο Ραφαήλ στη Λάρνακα αλλά δεν κλείσαμε εντελώς την προοπτική να λειτουργήσει το ΤΑΕΠ του».

Για παράδειγμα, «το ΤΑΕΠ στο Απολλώνειο θα λειτουργεί στη βάση ότι θα μπορεί ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να διαχειριστεί δύσκολα περιστατικά καρδιάς, μικροχειρουργικής κλπ.», σημείωσε, ενώ «το ΤΑΕΠ στον Άγιο Ραφαήλ θα λειτουργούσε περισσότερο ως ‘δορυφόρος’, δηλαδή, κάποια περιστατικά που θα ήταν πιο απλά να πήγαιναν εκεί αντί στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση», συμπλήρωσε.

Εξήγησε ακόμη ότι «ο στόχος ήταν γεωγραφικά, πέραν του ΟΚΥπΥ που είναι και στις πέντε επαρχίες, να υπάρχουν και δύο μεγάλα ιδιωτικά στο ΓεΣΥ, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, που να καλύπτουν και τις άλλες επαρχίες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, επίσης, ότι «οι περιπτώσεις που υπήρχε καταγγελία ότι κάποια νοσηλευτήρια και ΤΑΕΠ δεν εξυπηρετούν κάποια περιστατικά, θα αποφεύγονται γιατί δεν θα υπάρχει δικαιολογία. Ο πολίτης για κάτι επείγον θα πρέπει να πάει είτε σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ είτε στο Απολλώνειο».

Ένταξη Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ μαζί με το ΤΑΕΠ της

Όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης στο ΓεΣΥ της ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στη Λεμεσό, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι εάν ενταχθεί θα ενταχθεί και το ΤΑΕΠ της κλινικής.

Σημειώνεται ότι η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Απριλίου, έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, όπου αποφασίστηκε με πλειοψηφία 88,52%, να εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο ώστε να διαπραγματευθεί με τον ΟΑΥ, να διερευνήσει τις προοπτικές ενδεχόμενης ένταξης της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στο ΓεΣΥ και σε περίπτωση θετικής έκβασης, να υπογράψει σχετική συμφωνία. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα