ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εννέα στα δέκα άτομα ζουν με ηπατίτιδα χωρίς να το γνωρίζουν

28 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Εννέα στους δέκα ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή την ασθένεια καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, αναφέρει η Παγκόσμια Συμμαχία για την ηπατίτιδα (World Hepatitis Alliance – WHA), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου.

Το φετινό μήνυμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας είναι «Δεν μπορώ να περιμένω», τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας και τη σημασία των δοκιμών και της θεραπείας για αυτούς που τη χρειάζονται.

 Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για την ηπατίτιδα, η εκστρατεία θα ενισχύσει τις φωνές των ανθρώπων που πλήττονται από ιογενή ηπατίτιδα και ζητούν από όλο τον κόσμο την άμεση δράση και τον τερματισμό του στιγματισμού και των διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ιογενή ηπατίτιδα και κάθε 30 δευτερόλεπτα, κάποιος χάνει τη ζωή του από μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηπατίτιδα.

«Πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας τη δύναμη των ανθρώπων και των κοινοτήτων που πλήττονται από τον ιό ηπατίτιδα μπορούμε να επιταχύνουμε τη δράση προς την εξάλειψη. Είμαστε ένα παγκόσμιο δίκτυο με πάνω από 300 οργανισμούς που αγωνίζονται για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας», αναφέρει η WHA.

Τρία εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από ηπατίτιδα προκαλούνται κάθε χρόνο

Τρία εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C προκαλούνται κάθε χρόνο, ενώ καταγράφονται 1,1 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως από κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος, αναφέρουν στοιχεία τα οποία δίδει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ημέρα που φέρει το μήνυμα «Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει», το Υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι η εξάλειψη της ηπατίτιδας συνιστά προτεραιότητα για τις πολιτικές του, ενώ σημειώνει ότι στρατηγικός στόχος της Κύπρου, βάση των συστάσεων του ΠΟΥ, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης είναι σταδιακή διαχείριση της ηπατίτιδας, ο έλεγχος και τελικώς η εκρίζωση της μέχρι το 2030.

Το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ιογενούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E, σημειώνοντας ότι οι πιο συχνές χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες είναι η Β και η C, οι οποίες μαζί προκαλούν ετησίως 3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και 1.1 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.

Σε σχέση με τους τρόπους προστασίας που μειώνουν τη πιθανότητα επιμόλυνσης από ηπατίτιδα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως αυτοί επικεντρώνονται στον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α και Β, στη λήψη προφυλάξεων κατά την σεξουαλική επαφή, στην τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και στη χρήση βελονών μιας χρήσης.

Εν έτη 2021 και 2022, εντοπίστηκαν στην Κύπρο δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας πέντε και τεσσάρων ετών, τα οποία νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και το Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Το Υπουργείο Υγείας, είχε καλέσει τους γονείς εάν παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα όπως: γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς, να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους.

Ακόμη, για προστασία και πρόληψη από τη νόσο συστήνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και η κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε στις 10 Μαΐου 2022 ότι έχει καταγράψει 348 πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης και ότι κάνει την υπόθεση εργασίας ότι η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα ηπατίτιδας δεν είχαν εξήγηση και είχαν καταγραφεί σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που είχαν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.

Μόνο έξι χώρες είχαν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγράψει τα περισσότερα: 160.

Εξάλειψη ηπατίτιδας μέχρι το 2030

Η WHA αναφέρει ότι με ένα εμβόλιο και αποτελεσματικές θεραπείες για την ηπατίτιδα Α και Β, θεραπείες για την ηπατίτιδα D και Ε και μια θεραπεία για την ηπατίτιδα C μπορούμε να εξαλείψουμε την ηπατίτιδα ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χαμηλή κάλυψη δοκιμών και θεραπείας είναι το σημαντικότερο κενό που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι εξάλειψης έως το 2030.

Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2022, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη να φέρουμε τη φροντίδα για την ηπατίτιδα πιο κοντά στις εγκαταστάσεις και τις κοινότητες πρωτοβάθμιας υγείας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία και φροντίδα, ανεξάρτητα από το είδος της ηπατίτιδας που μπορεί να έχουν.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα «σιωπηλή νόσο» και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα», σημειώνει.

Συνεπώς, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους όπως η μείωση των νέων λοιμώξεων της ηπατίτιδας Β και C κατά 90%, η μείωση των θανάτων που σχετίζονται με ηπατίτιδα από κίρρωση του ήπατος και καρκίνο κατά 65%, να βεβαιωθούν ότι τουλάχιστον το 90% των ατόμων με ιούς ηπατίτιδας Β και C έχουν διαγνωστεί, και τουλάχιστον το 80% των επιλέξιμων λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

Τι είναι η ηπατίτιδα; 

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Συμμαχία για την ηπατίτιδα, η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος, που προκαλείται συχνότερα από ιογενή λοίμωξη.

Επίσης, υπάρχουν πέντε κύριοι ιοί ηπατίτιδας, που αναφέρονται ως τύποι A, B, C, D και E. Αυτοί οι πέντε τύποι προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία λόγω του βάρους της ασθένειας και του θανάτου που προκαλούν, καθώς και της πιθανότητας εξάρσεων και εξάπλωσης επιδημίας.

Υπογραμμίζεται ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα, κάποιος πεθαίνει από μια ασθένεια που σχετίζεται με ιογενή ηπατίτιδα. Ωστόσο, με τις υπάρχουσες υπηρεσίες πρόληψης, δοκιμών και θεραπείας που είναι διαθέσιμες, κάθε θάνατος που σχετίζεται με την ηπατίτιδα μπορεί να προληφθεί.

Τονίζεται ότι η ηπατίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά έχει δυσανάλογη επίδραση στους ανθρώπους και τις κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται περισσότερο από τα συστήματα υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα