ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενισχύουν μέτρα για πρόληψη ατυχημάτων- Έλεγχος χημικών ουσιών στο Βασιλικό

29 Ιανουαρίου 2024, 07:50

images

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους εργασίας που υπάρχουν αποθηκευμένες χημικές ουσίες, με στόχο την αντιμετώπιση κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων.

Με νωπό στη μνήμη το ατύχημα στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει νέα ατυχήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη χημικών ουσιών, σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι καθορίζονται στους υφιστάμενους κανονισμούς.

Προς τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, κατέθεσε την Πέμπτη νέους κανονισμούς στη Βουλή.

Οι κανονισμοί αφορούν την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία 2012/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκοπός των κανονισμών είναι η αύξηση των υποχρεώσεων και κατ΄επέκταση των μέτρων ασφάλειας σε χώρους εργασίας που υπάρχουν χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων που καθορίζονται στους υφιστάμενους κανονισμούς, σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO και σε χώρους εργασίας που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Το ΤΤΕ λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού τα επόμενα χρόνια θα μαζευτούν όλες οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας, τονίζει ότι όλα τα υποστατικά που εμπίπτουν, θα έχουν υποχρεώσεις με βάσει τους νέους κανονισμούς.

Με βάση τους προτεινόμενους κανονισμούς, οι εργοδότες των εν λόγω χώρων θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες θα έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), ως η αρμόδια αρχή, τις απαραίτητες πληροφορίες που καθορίζονται στους κανονισμούς (π.χ. γνωστοποίηση, έγγραφο για εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας, δυσμενέστερο σενάριο ατυχήματος μεγάλης κλίμακας) και να εξασφαλίσουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή με τη δημοσίευση τους. Για υφιστάμενους χώρους εργασίας ή για χώρους εργασίας που θα έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια πριν την ημερομηνία δημοσίευσης τους, οι κανονισμοί θα τίθενται σε ισχύ 2 έτη μετά.

Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 30 μονάδες που υπάγονται στις διατάξεις των κανονισμών (όλες οι μονάδες «SEVESO»).

Από αυτές οι 19 είναι μονάδες κατώτερης βαθμίδας και οι υπόλοιπες μονάδες ανώτερης βαθμίδας. Επιπλέον, 2 μονάδες ανώτερης βαθμίδας και 2 μονάδες κατώτερης βαθμίδας που θα λειτουργήσουν στην περιοχή Μαρί – Βασιλικού, βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού / κατασκευής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα που αφορούν επικίνδυνες χημικές ουσίες συνιστούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Όπως σημειώνεται , οι κανονισμοί έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της πιθανότητας και των συνεπειών των εν λόγω ατυχημάτων, βελτιώνοντας κατά συνέπεια το επίπεδο προστασίας σε ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο ατύχημα είναι δυνατόν να επεκταθούν πέραν των εθνικών συνόρων. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτικότερη η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την κατοχύρωση υψηλού επιπέδου προστασίας των πολιτών, των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος σε όλη την Ένωση.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή επιτροπή προσθέτει ότι τα ατυχήματα αυτά συχνά προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες και διαταράσσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ΕΕ έχει ως στόχο την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων που αφορούν επικίνδυνες ουσίες, την εξασφάλιση κατάλληλης ετοιμότητας και αντίδρασης σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων  και τον περιορισμό των συνεπειών τέτοιων ατυχημάτων όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον.

H οδηγία, εφαρμόζεται σε περισσότερες από 12000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη των μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και την ελαχιστοποίηση των επιβλαβών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την αποτελεσματική λειτουργία της οδηγίας Seveso III. Η έκθεση δείχνει ότι μεταξύ 2015 και 2018 ο αριθμός των μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων στην ΕΕ σταθεροποιήθηκε σε χαμηλό επίπεδο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα