ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενισχύονται οι σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας στον τομέα υγείας

29 Μαρτίου 2024, 16:26

images

Την αμοιβαία δέσμευσή τους για την ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα της υγείας εξέφρασαν την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός και ο Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά από συνάντησή που είχαν στο Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Υφυπουργού στην Κύπρο.

Ο Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδας χαρακτήρισε την συνάντηση «εξαιρετικά εποικοδομητική» λέγοντας ότι «εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της υγείας».

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε συγκεκριμένα ο τομέας των μεταμοσχεύσεων, η προμήθεια φαρμάκων και η εξασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων και τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και πανεπιστημιακών κλινικών.

Ευχαριστώντας τον Υπουργό Υγείας «για τη θερμή υποδοχή και την εποικοδομητική συνεργασία», τόνισε ότι «η αμοιβαία δέσμευσή μας για την ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα της υγείας αντικατοπτρίζει την κοινή μας βούληση για τη βελτίωση της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μας».

Από την πλευρά του ο κ. Δαμιανός είπε πως η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία στον τομέα της υγείας είναι πάρα πολύ στενή και στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της. Η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί διαχρονικό συμπαραστάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου ασθενή σε θέματα υγείας.

Πρόσθεσε ότι «με το φίλο Υφυπουργό και τους συνεργάτες του, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την επικείμενη συνεργασία μεταξύ  Κύπρου και Ελλάδος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, μέσω δύο συμφωνιών, οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν τους ασθενείς και των δύο χωρών».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας «η πρώτη Συμφωνία Συνεργασίας αφορά στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα από αποβιώσαντες δότες και στη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για Κύπριους ασθενείς».

Η δεύτερη Συμφωνία Συνεργασίας αφορά στον Τομέα των Διασταυρούμενων Μεταμοσχεύσεων Νεφρού η οποία, όπως εξήγησε ο Υπουργός, «προνοεί για τις περιπτώσεις που υπάρχουν στην Κύπρο και Ελλάδα μη συμβατά ζεύγη για μεταμόσχευση νεφρού».

Εξήγησε ότι «συγκεκριμένα η συμφωνία προνοεί στην ανταλλαγή νεφρών μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την επίτευξη συμβατότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων  που υποφέρουν από νεφρική νόσο».

Ο κ. Δαμιανός είπε ότι «η επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τους πολίτες των δύο χώρων, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει το έναυσμα και για συνεργασίες με άλλες χώρες», σημείωσε ο Υπουργός.

Για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως συζητήθηκε και το θέμα νεότερου Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ενόψει της επικείμενης λήξης του υφιστάμενου, με την προοπτική γενικότερης συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται του τομέα των φαρμάκων.

Πρόσθεσε ότι «ανταλλάξαμε, τέλος, απόψεις για το θέμα των πανεπιστημιακών κλινικών, ζήτημα το οποίο επείγει για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη». Η Ελλάδα, είπε ο Υπουργός Υγείας, «διαθέτει τεχνογνωσία για το εν λόγω θέμα και προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της».


Σχετικά Άρθρα