ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενημέρωση πολιτών για το ΓεΣΥ ζητά η επιτροπή υγείας βουλής

10 Απριλίου 2024, 06:00

images

Το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, θέτει επί τάπητος ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος , εγγράφοντας αυτεπάγγελτα θέμα για συζήτηση στη βουλή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της πρότασης,  η ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών στη σωστή χρήση του ΓεΣΥ, είναι επιτακτική και έχει κρίσιμη σημασία για την υγεία και την καλή λειτουργία του συστήματος εν γένει.

Τονίζεται ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ενημέρωση είναι απαραίτητη, όπως είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση ασθενειών.

Προστίθεται ότι η σωστή ενημέρωση  των πολιτών σχετικά με τον τρόπο πρόληψης και διαχείρισης ασθενειών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ασθενειών και των επισκέψεων στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η κατάλληλη χρήση των υπηρεσιών υγείας, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικών επισκέψεων σε επείγουσες  περιπτώσεις και νοσοκομειακές εισαγωγές.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι όταν οι πολίτες γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις υπηρεσίες υγείας, αυτό μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα υγείας και τους επαγγελματίες υγείας.

Τέλος, o κ. Δίπλαρος επισημαίνει ότι η ενημέρωση  σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη πιθανών ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη.

Το θέμα που έθεσε ο κ. Δίπλαρος, θα συζητηθεί στην επιτροπή υγείας, αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου.

Κλείνει πέντε χρόνια το ΓεΣΥ

Φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας στη χώρα, του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), το οποίο παρά τις προκλήσεις και τις στρεβλώσεις παραμένει βιώσιμο με τον ΟΑΥ να βρίσκει τρόπους αναβάθμισης και βελτίωσης.

Το ΓεΣΥ τέθηκε σε εφαρμογή έχοντας ως βασικούς στόχους την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, την ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από το δικαιούχο την και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η πρώτη φάση του ΓεΣΥ ξεκίνησε την 1 Ιουνίου 2019 με την παροχή εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τέθηκε σε εφαρμογή η β’ φάση με την παροχή ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας.

Τα έσοδα του Ταμείου του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) προέρχονται από εισφορές, συμπληρωμές, συνεισφορές, δωρεές και κληροδοτήματα, προσόδους από περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού και κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής.


Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η πρώτη αξιολόγηση του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, στην οποία καταγράφονται τα θετικά αλλά και τα αρνητικά δεδομένα που προκύπτουν.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα