ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενεργά κρούσματα το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδας

14 Ιανουαρίου 2022, 06:29

images

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η διασπορά των κρουσμάτων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτέλεσαν αντικείμενο της επίσημης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση στην Αττική αναφέρθηκε, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι πάνω από το 1/3 των νέων μολύνσεων εντοπίζεται στην Αθήνα. Παράλληλα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι η πορεία των κρουσμάτων παρουσιάζει μια σταθερή πορεία σε πολύ υψηλά επίπεδα μολύνσεων.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σχεδόν το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αποτελούν ενεργά κρούσματα.

Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα την τελευταία περίοδο παρουσιάζει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, τη μετακίνηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες και δεύτερον, τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες πλην των μεγάλων αστικών κέντρων.

Αναφορικά με την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid κινείται στο 88%.

Παραπέμποντας σε μελέτες αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για ηπιότερη νόσηση, ενώ καταγράφουν και σημαντικά βραχύτερη περίοδο νοσηλείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10% την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο αναφέρθηκε και σε αύξηση κατά 30% στα εξιτήρια από τα νοσοκομεία λόγω της ηπιότερης νόσησης από την μετάλλαξη Όμικρον.

Σχετικά Άρθρα