ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενδυναμώνεται η φωνή του παιδιού στη διαδικασία αναδοχής

22 Φεβρουαρίου 2023, 13:21

images

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νέο νομοσχέδιο για αναδοχή παιδιών με τίτλο «Ο περί της μεταχείρισης παιδιών υπό τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Νόμος του 2023», το οποίο οδηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών που τίθενται υπό τη γονική μέριμνα/επιμέλεια/φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μέσω τις διαδικασίας αναδοχής.

Σημειώνεται ότι οι μορφές αναδοχής μέχρι σήμερα είναι η συγγενική, η παραδοσιακή, η διημερεύουσα, η έκτακτη και η αναδοχή για ομάδα παιδιών, ενώ με το νέο νομοσχέδιο σε αυτές προστίθεται η επαγγελματική αναδοχή, η οποία θα παρέχεται σε παιδιά με αναπηρία και παιδιά με σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προνοούνται, μεταξύ άλλων, η διαδικασία έγκρισης καταλληλότητας των ανάδοχων γονέων και των υποχρεώσεών τους, η τήρηση μητρώων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους αναδεχόμενους, η διαδικασία εποπτείας της αναδοχής, τα κριτήρια ένταξης παιδιού στην ημιανεξάρτητη διαβίωση, και η ομαλή μετάβαση του παιδιού στην ενηλικίωση.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, «το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο είναι η ενδυνάμωση της φωνής του ίδιου του παιδιού καθ’ όλη τη διαδικασία της αναδοχής».

Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και την ευημερία τους, προστατεύοντας το συμφέρον τους και πολλαπλασιάζοντας τα ψυχο-κοινωνικά οφέλη για αυτά.

Παράλληλα, μέσω του νομοθετικού πλαισίου, θεσμοθετούνται μηχανισμοί εποπτείας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία των παιδιών στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

167 ανάδοχες οικογένειες στην Κύπρο

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή, στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 167 ανάδοχες οικογένειες.

Ακόμη, ο αριθμός των παιδιών υπό την φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ανέρχεται σε περίπου 1500, εκ των οποίων τα 1200 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτητές διεθνούς προστασίας.

Από τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται υπό τη μέριμνα του κράτους, το 29% είναι τοποθετημένο σε ιδρύματα παιδικής και εφηβικής προστασίας, το 65% φιλοξενείται σε εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες και το 6% είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα της ημιανεξάρτητης διαβίωσης. Σημειώνεται ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι σταθεροί, αφού οι ανάγκες διαφοροποιούνται συνεχώς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σκοπός της αναδοχής είναι η προσωρινή παροχή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται από τη βιολογική τους οικογένεια για λόγους προστασίας τους, δίνοντας την ευκαιρία στη βιολογική οικογένεια να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για την αποκατάσταση του παιδιού κοντά τους.

Ο θεσμός της αναδοχής δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής και, σε αντίθεση με την υιοθεσία, η οποία αφορά νομική διαδικασία και είναι αμετάκλητη, η αναδοχή μπορεί να αφορά μέρες, μήνες ή και χρόνια.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα